Hrvatski radio

Radio Osijek

Zavodu za urologiju KBC-a Osijek novi uređaj

26.03.2018.

16:03

Autor: Ksenija Zelenić

Foto-Zavod za urologiju -urološko-rendgenološki uređaj u KBC-u Osijek

Foto-Zavod za urologiju -urološko-rendgenološki uređaj u KBC-u Osijek

Foto: - / -

U Zavodu za urologiju KBC-a Osijek, danas je pušten u rad novi urološko-rendgenološki uređaj smješten u novoj, trećoj operacijskoj sali Zavoda. Ukupna je vrijednost ove investicije blizu 3,5 milijuna kuna.

Zavod je već 20 godina referentni centar za liječenje urolitijaze, odnosno kamenaca, a zbog neispravnog i starog uređaja u posljednje dvije godine pacijenti su morali odlaziti u druge centre. Recimo kako jedna trećina ukupnog broja uroloških bolesnika dolazi na liječenje upravo zbog kamenaca. Naime, urološko rentgenski uređaj na kojem su se do početka prošle godine radili sofisticirani zahvati nabavljen je još davne 1988. godine, te su bila potrebna nova ulaganja jer taj uređaj više nije mogao zadovoljiti potrebe. Unazad nekoliko godina radi učestalih kvarova, često nije bio u funkciji te su bolesnici iz Slavonije morali ići u druge ustanove, a najbliža je bila u Zagrebu. Time su se liste čekanja značajno produžile. Početkom prošle godine kvar na uređaju se više nije mogao popraviti te se u Zavodu više nisu mogli liječiti kamenci mokraćnog sustava. Također, u planu je i nabava uređaja za vantjelesno razbijanje kamenaca (ESWL), te time više neće biti potrebe za slanjem bolesnika u druge ustanove RH, a Zavod za urologiju KBC Osijek ponovno će moći u pravom smislu te riječi biti Referentni centar za urologiju Ministarstva zdravstva.
Pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, danas je prilikom svečanog puštanja u rad novoga uređaja i otvaranja nove operacijske sale istaknuo kako će Ministarsvo podržavati ovakve investicije koje vode do izvrsnosti, a naši KBC-i to jesu, rekao je Žanić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.