Hrvatski radio

Radio Osijek

Završava projekt Pokretne slike umjetnosti i kulture

24.07.2019.

13:08

Autor: Monika Kralj

FB Pokretne slike umjetnosti i kulture

FB Pokretne slike umjetnosti i kulture

Foto: - / -

"Pokretne slike umjetnosti i kulture" projekt je osječkog PRONI centra, KUD-a „Jozsef Attila Zmajevac“ i Udruge za medijsko i multimedijalno kreativno tehničko, umjetničko i autorsko izražavanje "Hedgehog Perfections" iz Osijeka.

Projekt je tijekom 18 mjeseci provedbe okupio 120 mladih kroz 127 radionica. Riječ je o mladima od 15 do 25 godina iz Osijeka, Vukovara, Zmajevca, Darde i Belog Manastira iz skupina nezaposlenih, korisnika socijalne skrbi ili nacionalnih manjina , a nizom umjetničkih i kulturnih aktivnosti željelo se doprinijeti aktiviranju mladih u lokalnim zajednicama te pomoći razvoj vještina potrebnih za zapošljavanje. Kulturu dovesti mladima, razvijati im socijalne i kreativne vještine kroz radionice multimedije, plesno- scenske te radionice primijenjenog dizajna uz potporu stručnjaka koji su im pomogli i pedagoškim i stvaralačkim znanjima, istaknula je voditeljica projekta Irena Mikulić na predstavljanju završnih rezultata projekta. Svoje vještine stavili su na raspolaganje zajednici,među ostalim, izdvaja Irena Mikulić te navodi izložbe, mural darovan Građevinskoj školi i izrađene suvenire kojima su tradiciju vezali s onim što je primjenjivo te otvara mogućnost zarade.  Aktivnosti naših pokretnih slika, osvijestit će i potaknuti razvoj kreativnog i ekonomskog potencijala mladi, posebice onih u nepovoljnom položaju iz Osječko- baranjske i Vukovarsko- srijemske županije. Želimo potaknuti njihovu bolju integraciju, ublažiti izoliranosti i prevenirati antisocijalna ponašanja, ističu u PRONI centru. 

Multimedijalne radionice provedene su u suradnji s Udrugom za medijsko i multimedijalno kreativno tehničko, umjetničko i autorsko izražavanje "Hedgehog Perfections" koja je organizirala više od 40 radionica a jedan od rezultata je i web stranica te tisuće fotografija i sati snimljenog materijala. Iz KUD-a "Jozsef Attila" iz Zmajevca u projektu su sudjelovala 32 djeteta i mladih, pripadnika mađarske nacionalne manjine. 

Projekt vrijedan 780 tisuća kuna sufinancirala je Europska unija sa 662 tisuća iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

presica-proni.jpg

presica-proni.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.