Hrvatski radio

Radio Osijek

Završen 1. Hrvatski ruralni parlament

18.04.2015.

13:15

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Donesena Deklaracija bit će putokaz donositeljima ruralnog razvoja u Hrvatskoj i viđenju budućnosti hrvatskog ruralnog prostora.

Prvi Hrvatski ruralni parlament je završen. Organizatori :Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Udruga za kreativni razvoj "Slap", LAG Baranja i Grad Beli Manastir pokušali su dobiti odgovor na pitanje "Kako zadržati mlade u ruralnom prostoru?" 

"Vjerujem da smo prikupili ne jedan, nego puno odgovora, što smo i očekivali. Ruralni prostor je raznolik, bogat, razbanan, nema jednog odgovora i ne želimo odgovor iz "Centra", želimo odgovor odozdo, oonih koji zaista traže zaposlenje, koje želimo zadržati, koje želimo vratiti. Ja sam impresionirana mnoštvom odgovora koje smo dobili, nisam toliko pametna da ja to sve znam. Skupili smo nešto što trebamo dalje graditi, umrežavati, promovirati i razmjenjivati. Nećete vjerovati koliko ima već ostvarenih primjera koji pokazuju put. Definitivno smo postignuli optimizam, više od nade, cilj-put koji nas vodi do sljedećeg parlamenta za dvije godine...onda ću moći reći što smo zaista postigli", rekla je predsjednica hrvatske mreže za ruralni razvoj Višnja Jelić Mück.

Dodaje i kako će Deklaracija biti deklarativna te da ne može tvrditi da će svi odgovori biti sažeti u Deklaraciji. "Sažet ćemo puno toga na našim internetskim stranicama. Deklaracija je već sažela u osnovnim crtama one glavne poruke kako raditi zajedno i kako ojačati taj glas odozdo. Kad kažem odozdo onda očekujemo uvažavanje onih gore, onih na vrhu. Politički vrh mora čuti, mora biti više senzibiliziran da prihvati taj glas. Vrlo je bitna poruka koju smo ovdje puno puta ponovili da i sami lokalni dionici ruralnog razvoja moraju sudjelovati u jačanju svog glasa, moraju se obrazovati, formulirati svoja htjenja i ideje.      

Zadovoljna je i odzivom predstavnika poljoprivrednih gospodarstava na 1. Hrvatski ruralni parlament. Osim sudjelovanja na brojnim radionicama, pružili su svim gostima srdačnost i domaćinstvo i ugostili ih. Pokazali su bogatstvo Baranje.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.