Hrvatski radio

Radio Osijek

Završen prekogranični projekt "RESCUE" kojim je stvoreno 1,7 megavata obnovljivih izvora energije

20.12.2021.

15:03

Autor: HRT Radio Osijek

Završna konferencija prekograničnog projekta "RESCUE"

Završna konferencija prekograničnog projekta "RESCUE"

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Završna konferencija prekograničnog projekta "RESCUE" održana je danas na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Vrijedan je gotovo dva milijuna eura, a kroz protekle je dvije i pol godine stvoreno 1,7 megavata obnovljivih izvora energije.

Projekt punog naziva "Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings", skraćeno RESCUE, vrijedan je gotovo dva milijuna eura, a s 85% ga je sufinancirala Europska unija u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija. Kako je istaknuo predstojnik Zavoda za elektroenergetiku FERIT-a i voditelj FERIT-ovog tima projekta Damir Šljivac, ostvarilo ga je 5 partnerskih institucija, a kroz dvije i pol godine stvoreno je 1,7 megavata obnovljivih izvora energije: "Projektom koji smo proveli uspjeli smo na većem broju zgrada 5 partnerskih institucija, FERIT-a, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu te kliničkih bolničkih centara u Osijeku i Novom Sadu, realizirati alternativne izvore energije. Radi lakše predodžbe, reći ću kako je 1,7 MW otprilike potrošnja 170 do 340 tipičnih kućanstava koji troše između 5 i 20 KW", rekao je Šljivac, a voditelj tima s Fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu Boris Dumnić istaknuo je važnost ovakvih projekata: "Prekogranična suradnja je iznimno važna i njime je još jednom dokazano kako imamo slične probleme. Njihovom realizacijom ostvarujemo napredak cijele prekogranične regije i pokazujemo kako zajednički možemo napredovati na području obnovljivih izvora energije."

Završnoj konferenciji nazočili su zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić i dogradonačelnik Osijeka Draga Vulin koji su istaknuli javni značaj ovoga projekta, ali i osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija kao nositelja još jednog prekograničnog projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.