Hrvatski radio

Radio Osijek

Završen projekt raminiranja u Baranji

20.05.2016.

14:28

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za potrebe razminiranja na području Republike Hrvatske, do sada je utrošeno 4,8 milijardi kuna, najvećim dijelom iz državnog proračuna.U Osijeku je završnom konferencijom obilježen završetak projekta razminiranja u Baranji financiranog sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA komponenta.

Projektom vrijednim 3,9 milijuna eura, od čega je 85 % iz Fonda Europske unije razminirano je 4,3 četvornih kilometara kaže ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.Osječko-baranjska županija ima 61,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 14 gradova i općina. 
Ovo je ujedno preduvjet daljnjem gospodarenju na području Jagodnjaka,Darde i Petlovca u Baranji., rekao je zamjenik župana Osječko-baranjskog Dragan Vulin i zhavalio se na obavljenom poslu.
Predstoji još jedan, završni projekt razminiranja u Županiji, dodao je Jakopec .Riječ je o najvećem projektu pod nazivom "Naturavita 1!" kojim je u planu očistiti i Kopački rit o minsko sumnjivih ekslozivnih sredstava. Do 2019.godine,županija Osječko-baranjska trebala bi biti čista od mina.
Ravnatelj Jakopec osvrnuo se i na nedavni prosvjed pirotehničara . Naglasio je kako je preduvjet zadovoljnih djelatnika potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kojim bi se vrednovao njihov rad i koji bi podrazumijevao istu cijenu .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.