Hrvatski radio

Radio Osijek

Završena energetska obnova škole u Đurđenovcu

21.05.2020.

13:57

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Završena je energetska obnova Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu vrijedna više od 12 milijuna kuna. Školu je posjetio župan Ivan Anušić sa suradnicima . . .

Nataša Tramišak pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije izjavila je tom prigodom kako je obnova škole stajala 12 milijuna i 78 tisuća kuna, počela je u srpnju prošle godine, a obuhvatila je termoizolaciju pročelja, novu vanjsku stolariju, krov te elektroenergetske radove, a škola je iz energetskog razreda "D" prešla u razred "B". Procjenjuje se kako je zahvatom omogućena ušteda energije od čak 62 posto. Škole je samo jedna od 35 zgrada iz javnog sektora koja se obnavlja u Županiji i riječ je o jednom od najskupljih zahvata. Deset je zgrada obnovljeno početkom godine, a do kraja lipnja završit će obnova još 17 objekata. Preostalo je završiti još samo osam objekata do kraja ove godine, rekla je Nataša Tramišak. Ukupna vrijednost obnove svih objekata je 116 milijuna kuna od čega je 60 posto troškova preuzela Europska unija, a ostatak Osječko-baranjska županija i država. Ranije je obnovljeno 19 javnih objekata tako da se ukupna vrijesnost projekta energetske obnove penje na 179,8 milijuna kuna. 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako županija obnavlja škole, ambulante, bolnice, domove za starije i nemoćne i druge javne objekte čiji je osnivač. Osim škole, županija je u Đurđenovcu obnovila i ambulantu s 500 tisuća kuna, a plaća i 90 posto iznosa prehrane za sve učenike osnovne škole u Općini Đurđenovac. 

Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac pozdravio je svaku investiciju na području općine i obnovu školske zgrade i sportske dvorane ocijenio je iznimno uspješnom te se zahvalio svima koji su sudjelovali u obnovi. 

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera u Đurđenovcu Martina Pavlić izjavila je kako je škola sagrađena 1988. godine i tada ju je pohađalo više od tisuću djece. Danas, na žalost, u matičnoj školi te u šest područnih škola imaju 412 učenika. Zahvalilila je svima koji su sudjelovali u obnovi i rekla kako je će učenici i nastavnici dobiti školu kakvu zaslužuju te kako je riječ o školi za budućnost. 

Zbog koronavirusne krize u matičnoj školi danas je samo četvero učenika nižih razreda osnove škole, a od sljedećeg tjedna se očekuje povratak više djece u niže i više razrede, no odluku o tome donose roditelji. 

 

 

 

Tramišak, Anušić, Topalović, Pavlić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.