Hrvatski radio

Radio Osijek

Završena izrada projektne dokumentacije revitalizacije Erdutske kule

02.02.2023.

16:22

Autor: Krunoslav Inhof

Erdutska kula

Erdutska kula

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Općina Erdut i Turistička zajednica općine Erdut priveli su kraju izradu projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine Erdutske kule. Osnovni cilj projekta bio je stvoriti preduvjete za obnovu i stavljanje Kule u funkciju turizma.

Na stotinjak metara visokoj litici uz desnu obalu Dunava stoje ostaci srednjovjekovnog grada Erduta. Riječ je o kuli za čiju je obnovu i izradu projektne dokumentacije iz Strukturnih fondova Europske unije dodijeljeno milijun i 130 tisuća kuna (preko 150.000 eura), od čega je 960 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ističe voditeljica projekta općine Erdut Sonja Klajić: "Gledajući vremenski, projekt je počeo dosta davno, još 2019. godine, no koronakriza nas je znatno usporila. Na kraju je osnovni cilj i ostvaren. Stvorena je kvalitetna dokumentacija za revitalizaciju Erdutske kule. Glavni projektant, tvrtka Core iz Dubrovnika, izradila je projektno-tehničku dokumentaciju, odnosno idejni, glavni i izvedbeni projekt. Prema njema će se revitalizirati obje kule. Na vrhu glavne, četvrtaste kule, napravit će se vidikovac do kojega bi se dolazilo staklenim liftom kroz nekoliko etaža kule. Drugi dio projekta je izgradnja pješačkog mosta s kojim se povezuje kula s jedne strane i Erdutski vinogradi na drugoj strani", rekla je Sonja Klajić i dodala kako bi se uz obnovu četvrtaste i kružne kule, rekonstruirali i dijelovi dvorca koji su srušeni i koji su sada vidljivi samo u tragovima u temeljima.


Direktorica Poduzetničko-razvojnog centra općine Erdut Bojana Orsić istaknula je kako će prema nekim procjenama biti potrebno oko 5 milijuna eura za realizaciju projekta: "Sredstva će se pokušati osigurati putem EU fondova, a najoptimističnije procjene govore kako bi natječaj mogao biti objavljen tijekom 2024. godine. Za njegovu provedbu potrebno je dvije do tri godine, a ljepotica iz 15. stoljeća u punom svjetlu mogla bi zasjati do 2027."


Direktorica Turističke zajednice općine Erdut Jovana Ilišević dodala je kako je kula iz 15. stoljeća simbol turizma na ovom prostoru, okružuju ga poučne staze duljine 2 kilometra i jedno je od najposjećenijih mjesta na samom istoku Hrvatske: "U Općini Erdut prošle godine zabilježeno je oko 1500 noćenja i preko 600 dolazaka. U posljednjih 2 mjeseca otvoreno je 5 novih objekata i sada imamo gotovo 200 ležajeva. Adaptacija kule upotpunila bi taj turistički značaj odnosno dodala bi se turistička i kulturna vrijednost ovim prostorima, što bi zasigurno višestruko povećalo ove brojke."


Dodajmo kako nema zapisa o tome tko je i zašto sagradio Erdutsku kulu, a vjeruje se da je bila vojna utvrda. Svojedobno je bila i grobnica poznate obitelji Adamović-Čeh s kraja 18. i početka 19. stoljeća, koji su bili vlasnici Erdutskog kaštela i Erdutske vinarije. Njihovi grbovi mogu se vidjeti na ulazu u četvrtastu Erdutsku kulu. Kula je danas vidikovac, odnosno svojevrsna atrakcija koju najčešće posjećuju turisti koji obilaze najobičnije vinske podrume Općine Erdut, 11 malih vinara i veliku erdutsku vinariju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.