Hrvatski radio

Radio Osijek

Završena rekonstrukcija biciklističke staze Osijek-Tenja

29.04.2020.

12:57

Autor: Radio Osijek / KI

foto Grad Osijek

foto Grad Osijek

Foto: - / -

Radovi na rekonstrukciji biciklističke staze Osijek - Tenja završeni su, a uskoro kreće i obnova nogostupa i postavljanja nove rasvjete prema nadvožnjaku "Rosinjača" .

U povodu završetka rekonstrukcije biciklističke staze Osijek - Tenja internetsku konferenciju za medije u srijedu je održala zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Napomenula je kako staza izgrađena u sklopu projekta "Biciklističke staze Grada Osijeka" u sklopu kojega je u tijeku i rekonstrukcija biciklističke staze Osijek-Bilje. Vrijednost projekta biciklističke staze Osijek - Tenja je milijun i 800.000 kuna od čega je 85% sufinancirano sredstvima Europske unije, a 15% ukupnoga iznosa izdvojeno je iz proračuna grada Osijeka. Ukupna vrijednost ITU projekta za obje staze je 3,9 milijuna kuna od čega je 3,2 milijuna sufinancirano EU sredstvima.

Kako je istaknula dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš osnovni je cilj obnove ove biciklističkih staza sigurnosna prilagodba pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi: "Osim sigurnosti svakako nam je bio cilj povezati migracije između Mjesnog odbora Tenja i grada Osijeka, odnosno povezati biciklističku rutu s linijama našeg javnog gradskog prijevoza i sa sustavom dijeljenja bicikala u budućnosti", rekla je Gamoš i zahvalila izvođačima, tvrtki Gravia, koja je radove završila puno prije predviđenoga roka u kolovozu ove godine.

Ujedno je najavila i nastavak radova na dionici Osijek - Tenja, na kojoj će se, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, omogućiti rekonstrukciju nogostupa i postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete: "Najproblematičniji dio je zapravo od biciklističke staze koja je upravo završena, pa do nadvožnjaka Rosinjača. Na tom je dijelu nogostup u jako lošem stanju, a rasvjete nema. Konačno smo riješili imovinsko-pravne odnose na tom dijelu budući da se jedna čestica nalazila u vlasništvu Republike Hrvatske, a dvije su bile u privatnom vlasništvu. Krenuli smo u izmjenu projektne dokumentacije i očekuje se da će radovi na obnovi nogostupa, vrijedni oko 450 tisuća kuna, započeti tijekom sljedećega tjedna. Po završetku tih radova, imat ćemo mogućnost voziti se biciklom i šetati na novouređenoj biciklističkoj stazi i novouređenom nogostupu, otkako krenete iz Tenje pa do ulaska u grad", rekla je Gamoš i dodala kako je dionica od nadvožnjaka do početka biciklističke staze duga 500 metara, a radove će izvoditi gradska komunalna tvrtka Unikom.

 

Galerija
-, Foto: -/-
viber_slika_2020-04-29_10-36-48.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.