Hrvatski radio

Radio Osijek

Završetak izgradnje novog pristaništa riječnih kruzera

27.08.2020.

13:04

Autor: Radio Osijek

foto:HRT

foto:HRT

Foto: - / -

Nakon višemjesečnih radova, izgradnja novog pristaništa za riječne kruzere na osječkoj promenadi vrijednog 13,8 milijuna kuna bliži se kraju. Prije dva dana postavljen je i najvažniji dio projekta - ponton dužine 60 metara, kapaciteta 400 putnika s mogućnošću istovremenog pristanka više kruzera.

Riječni turizam do ove je godine kontinuirano bilježio porast broja putnika, čime se dosadašnje pristanište uz Galiju pokazalo neadekvatno.

- Izgradnjom novog pristaništa dobit ćemo siguran ukrcaj-iskrcaj putnika na kružnim putovanjima Dunavom i Dravom. Projekt se sastojao od dva dijela: građevinskog koji je pri kraju, slijedi još samo ponovno asfaltiranje šetnice, dok je ponton već postavljen. Plutajući objekt dotegljen je iz brodogradilišta u Bezdanu i imat će mogućnost prilagođavanja na četiri razine od uplovljavanja kruzera do raznih manjih plovila, naglasio je ravnatelj Lučke uprave Osijek Goran Dijanović i dodao kako se kroz nekoliko dana očekuje tehnički pregled objekta.

Unatoč ovom značajnom infrastrukturnom iskoraku, korona kriza je zaustavila sve aktivnosti i uplovljavanja novih putnika.

- Prošle smo godine imali 81., dok je ove u najavi bilo čak 150 kruzera. To je značajan rast, međutim na trenutne okolnosti nismo mogli utjecati. Naša sljedeća inicijativa bit će da Osijek postane i polazišna luka. To znači osim putnika, ukrcaj goriva i ostalih dobara, zbog čega bi više čimbenika na našem području imalo značajne koristi, zaključio je ravnatelj Lučke uprave.

Više o ovoj temi poslušajte u razgovoru naše "Leteće ekipe".

Novo pristanište kruzera Osijek

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.