Hrvatski radio

Radio Osijek

Završetak projekta "Domaća hrana za domaće ljude"

28.11.2018.

14:20

Autor: Mirta Milas

Brigita Čepo, foto: HRT/M.Milas

Brigita Čepo, foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

„Potencijali Osijeka i Pečuha da postanu gradovi koji ne bacaju hranu”, bila je tema završne konferencije prekograničnog Interreg projekta Hrvatska- Mađarska „Domaća hrana za domaće ljude, vrijednog 263 000 eura.

O novoj aplikaciji za doniranje hrane koja bi uskoro trebala profunkcionirati, voditeljica projekta "Domaća hrana za domaće ljude" Renata Čepo kaže:"To je najveće postignuće u tom projektu gdje će se svi građani, trgovačka društva i proizvođači moći uključiti u  aplikaciju i preuzeti je i donirati hranu. Potom će porednici koji su u registru donatora hrane dobiti informaciju o količini koju mogu prikupiti i donirati ljudima u potrebi".Projekt Domaća hrana za domaće ljude trajao je nepunih 16 mjeseci tijekom kojih su mali hrvatski i mađarski proizvođači predstavili svoje proizvode u Osijeku, odnosno Pečuhu. Velika zasluga za dobru suradnju pripada i mađarskoj strani. Menadžer Czaba Telegdi: " Projekt je bio vrlo uspješan. Već sada vidimo da ćemo učinke osjećati i nakon njegova završetka, a naš je cilj  i bio nastaviti provedbu zadataka i nakon što projekt formalno zavši. Nastojimo i vrlo smo uspješni u stvaranju jedne dugoročne suradnje s osječkom tržnicom. Mogu vidjeti da su i s hrvatske i s mađarske strane zadovoljni rezultatima projekta. Ostvarili smo sve što smo željeli, štoviše u Mađarskoj smo prilikom prikupljanja hrane skupili znatno više od očekivane količine. Od ostataka proizvoda koji su se prodavali na tržnici, potrebitima smo podijelili triput veću količinu od očekivane. Prikupljanje hrane sastojalo se od toga da su proizvodači ponudili onu hranu koju određenog dana nisu uspjeli prodati na tržnici. To su činili putem udruge koja je bila posrednik u podjeli hrane potrebitima. Rezultati pokazuju da je prikupljena gotovo tona sezonskog voća, povrća i druge hrane koju smo mogli podijeliti obiteljima. Osobno sam se zauzeo da taj dio projekta jako dobro uspije. Svaki put, kad su mađarski proizvođači gostovali na osječkoj tržnici, svatko od njih se vratio s pozitivnim dojmovima, bez obzira na to jesu li prodavali sir, prekarske proizvode, med, meso ili bilo koje druge proizvode. Hrvatski su proizvodači također bili vrlo uspješni na našoj tržnici, bila je velika potražnja za njihovim proizvodima. Smatram da je ovo bila jedna iznimno pozitivna stvar za obje strane. Cilje projekta je bio da deset različitih mađarskih proizvodača gostuje u Osijeku i isto toliko hrvatskih proizvođača u Pečuhu. No, uspjeli smo prekoračiti taj broj jer smo uključili još više proizvođača. Neki su gostovali i više puta, ne samo jednom. Jako mi je drago da su neki iskazali interes da, i nakon završetka projekta, žele nastaviti dolaziti u Osijek, a kolege iz Osijeka su također potvrdile da osječki proizvođači žele doći u Pečuh". 

Galerija
Foto:HRT/Mirta Milas, Foto: -/-
Foto:HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto:HRT/Mirta Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.