Hrvatski radio

Radio Osijek

Završila ugradnja glavne opreme u BE-TO Osijek

11.08.2016.

11:20

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završena je ugradnja glavne opreme u prve dvije kogeneracijske bioelektrane-toplane (BE-TO) na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju Hrvatske elektroprivrede, u Osijeku i Sisku .

Na gradilištu BE-TO Sisak završena je ugradnja turbine i generatora buduće bioelektrane, dok su na gradilištu BE-TO Osijek nakon ugradnje turbine i generatora u srpnju, u tijeku elektro i izolaterski radovi te radovi na povezivanju opreme, koji  će uskoro započeti i u Sisku. Završetak radova i početak pokusnog rada novih elektrana očekuje se početkom 2017. godine, dok se ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje u proljeće sljedeće godine.

Buduće bioelektrane-toplane u Sisku i Osijeku, ukupno vrijedne više od 35 milijuna eura, bit će ujedno i prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Nove elektrane BE-TO Sisak i BE-TO Osijek gradi konzorcij izvođača, predvođen Đuro Đaković Holdingom i nizozemskom tvrtkom HoSt B.V.. HEP je izvođače radova izabrao na temelju međunarodnog nadmetanja provedenog prema proceduri njemačke KfW banke, čijim se kreditnim sredstvima financiraju oba projekta. BE-TO Sisak, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi oko 19.300 MWh električne energije i oko 63.900 MWh toplinske energije. U sklopu investicije se gradi i toplinska stanica te vrelovod do naselja Brzaj i Caprag.

Vrijednost investicije iznosi 18,95 milijuna eura. Nova elektrana na biomasu BE-TO Osijek, snage 3 MW električnih i 10 MW toplinskih, godišnje će proizvoditi 18.300 MWh električne energije te oko 65.800 MWh toplinske energije za centralizirani toplinski sustav. Vrijednost investicije BE-TO Osijek iznosi 16,25 milijuna eura. Obje elektrane će za rad koristiti šumsku biomasu, čiju je nabavu HEP osigurao potpisivanjem dugogodišnjih ugovora o dobavi drvne sječke. Proizvedena električna energija će se isporučivati u elektroenergetski sustav, a izgradnjom novih HEP-ovih bioelektrana-toplana osigurat će se i pouzdani izvori tehnološke pare za industrijske proizvođače u Osijeku, kao i toplinske energije za centralizirane toplinske sustave Osijeka i Siska. Istovremeno, omogućit će se smanjenje gubitaka u sisačkom toplinarskom sustavu, ali i iskorištavanje postojeće infrastrukture na obje lokacije. Izgradnja prvih BE-TO elektrana u Osijeku i Sisku dio je HEP-ove dugoročne strategije dodatnog povećanja udjela obnovljivih izvora energije u postojećem proizvodnom portfelju. Uz provedbu više od 3 milijardi kuna vrijednog ciklusa revitalizacija velikih hidroelektrana, HEP ulaže i u izgradnju novih malih hidroelektrana (Prančevići, Peruća), obnovu agregata biološkog minumuma na brani HE Varaždin te planira rekonstrukcije još nekoliko postojećih malih hidroelektrana (Fužine, Zeleni vir, Ozalj). HEP je, također, 2014. godine pustio u rad fotonaponske elektrane na krovovima poslovnih zgrada na devet lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Čakovec, Šibenik, Split, Opatija, Zadar, Dubrovnik te dvije u Osijeku), ukupne snage 207 kW, i proizvodnje približno 247 tisuća kWh godišnje.

Izvješće HEP-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.