Hrvatski radio

Radio Osijek

Završio 16. Vukovar film festival

04.07.2022.

12:26

Autor: Ana Mitar Šimić

Vukovar

Vukovar

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Najboljim dugometražnim filmom na sinoć završenom 16. Vukovar Film Festivalu proglašen je mađarski film "Neprilagođeni" dok u konkurenciji kratkog filma najbolji film također dolazi iz Mađarske - "Branka". Njemački film "Nemogući projekt" ocijenjen je najboljim dokumuntarnim filmom.

U konkurenciji kratkog filma najbolji film također dolazi iz Mađarske - 'Branka' redatelja Ákosa K. Kovácsa, a posebno priznanje žirija pripalo je dugometražnom ukrajinskom filmu snimljenom u hrvatskoj koprodukciji 'Vizija leptira' redatelja Maksima Nakonečnog te domaćem dokumentarnom filmu 'Tri minute' redatelja Ivana Maloče i redateljice Slavice Šnur.

U ocjenjivačkom žiriju ove su godine bili  Marko Cindrić, nekadašnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić. Đelo Hadžiselimović je istaknuo kako je korona utjecala na produkciju i količinu fimova te da ipak osjeća da se polako sve vraća u normalu, ali da će još trebati vremena za potpuni oporavak.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako su uspjeli u Vukovar dovesti najkvalitetnije filmove, iako se primijeti manjak filmova zbog problema koje je uzrokovala pandemija koronavirusa te se nada kako će se nagodinu vratiti na šlep na Dunavu, koji je bio najbolja lokacija za filmske projekcije. 

Zatvaranju festivala nazočio je  i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je čestitao organizacijskom timu na još jednom uspješnom festivalu zahvaljujući kojemu su nastali mnogi kvalitetni filmovi.

Posebno zanimanje privukla je glumica Nina Violić koja se predstavila svojim filmom "Baci se na pod" koji se dugo pripremao i planirao te najavila dolazak i u Osijek u povodu Osječkog ljeta kulture. U Osijeku će također biti održana projekcija filma i razgovor s autorskim timom. 

Uz projekcije filmova održalo se niz dodatnih događanja među kojima su i tri filmske radionice – radionica jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenaristička radionica dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionica 'Od ideje do realizacije' redatelja Ivana Salaja.


Više o Vukovar Film Festivalu poslušajte u izjavama Nine Violić i Đele Hadžiselimovića. 

Nina Violić i Dželo Hadžiselimović

Galerija
Nina Violić i Filip Šovagović, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek
Redatelj nagrađenog filma'Branka' Ákos K. Kovács, Foto: Ana Mitar Šimić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.