Hrvatski radio

Radio Osijek

Završio 27. Festival glumca

13.09.2020.

21:20

Autor: Radio Osijek / Hina

Završio    27. Festival glumca

Završio 27. Festival glumca

Foto: - / -

Dodijeljene su nagrade za najbolja glumačka ostvarenja, a nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem Festivalu glumca odnijela je predstava "Ja od jutra nisam stao" Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta "Kerempuh" iz Zagreba.

Na 27. Festivalu glumca od 5. do 13. rujna odigrano je ukupno 14 predstava prošlogodišnje kazališne produkcije od koji je 13 bilo u konkurenciji za nagrade.
Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dodijeljena je Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi "Cabaret preko veze" autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta "Kerempuh" i Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba. Istu nagradu ponijela je i Ana Marija Veselčić za ulogu u predstavi "Domaši" koje je i autorica i redateljica, a nastala je u koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.
Nagradom "Fabijan Šovagović" za najboljega glumca nagrađeni su Vladimir Andrić za ulogu u predstavi Ivane Šojat "Štajga" u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta "Joza Ivakić" i Goran Grgić za ulogu Waltera u predstavi Dekorater Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji zagrebačkog kazališta Lectirum.
Nagradu "Ivo Fitzi" za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina života ponio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu "Flex" u režiji Ivana Penovića i izvedbi KunstTeatra i UO Punctum iz Zagreba.
Nagrada "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina dodijeljena je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi "Laponija" Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK Split.
Nagradu "Nevenka Filipović" za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi "Huligan" Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta "Mala scena".
O nagrađenima je odlučivao Ocjenjivački sud kojega su činili glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković, a odlučili su se ove godine dodijeliti posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku u Gogoljevoj predstavi Kabanica čiju režiju potpisuje Vinko Radovčić, a produkciju Drame plus & HNK Zadar.
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je nagradu "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Također, Festivalsko vijeće dodijelilo je i nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću, dugogodišnjem pokrovitelju festivala.
Grad domaćin ovogodišnje kazališne manifestacije bio je Vukovar, glumac domaćin Niko Pavlović, a odabir predstava koje su sudjelovale na ovogodišnjem festivalu obavio je festivalski izbornik Nedim Prohić.
27. Festival glumca organizirali su i producirali Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Umjetnička organizacija "Asser Savus", a pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska gospodarska komora te vukovarsko-srijemski gradovi Vukovar, Vinkovci, Županja, Ilok i Otok.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.