Hrvatski radio

Radio Osijek

Solarna energija na Srednjoškolskom igralištu

10.12.2021.

11:42

Autor: Radio Osijek

Solarni paneli na krovu zgrade Srednjoškolskog igrališta

Solarni paneli na krovu zgrade Srednjoškolskog igrališta

Foto: Grad Osijek / Radio Osijek

Završna konferencija projekta GReENERGY održana je u Osijeku. U sklopu Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija projektom je energetski obnovljena zgrada Srednjoškolskog igrališta u Osijeku i Škole za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović u Novom Sadu.

„Osim što je provedena energetska obnova zgrade Srednjoškolskog igrališta u Osijeku koja je uključivala postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, ravne krovove i obnovu odnosno zamjenu postojeće dotrajale stolarije, specifičnost je projekta to što je na zapadni dio zgrade postavljeno 160 četvornih metara samoodrživog zelenog krova. Postavljena je i fotonaponska elektrana snage 93 kW koja će pomoću obnovljivih izvora energije napajati samu zgradu i rasvjetu na igralištu”, rekao je profesor Hrvoje Krstić s osječkog Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Dodao je kako je fakultet u projektu imao ulogu povećanja vidljivosti i promocije te su sudjelovali u organizaciji triju radionica i završne konferencije u Osijeku.

Ukupna vrijednost projekta GReENERGY iznosi milijun 360 tisuća kuna, a Europska unija sufinancirala ga s milijun 156 tisuća kuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.