Hrvatski radio

Radio Osijek

Završna konferencija projekta IMPULSE

04.07.2019.

11:38

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Grad Osijek sudjelovao je u projektu IMPULSE – Integrirana podrška za upravljanje energetskom učinkovitošću u mediteranskim javnim zgradama koji se financirao kroz Interreg MED program, a završna je nacionalna konferencija održana u Osijeku.

Istaknuto je da su partneri iz šest zemalja projekt vrijedan 2 milijuna 200 tisuća eura provodili dvije i pol godine, Osijek je na raspolaganju imao 160 tisuća eura, a glavna je dobrobit za grad to što je razvijena metodologija za planiranje energetske obnove zgrada. "Zajedno s timom Grada Osijeka definirali smo parametre i napravili plan za idućih 17 godina kako bi ta obnova trebala teći odnosno razvili alate za planiranje obnove zgrada javnog sektora", istaknuo je istraživač na projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije s Energetskog instituta Hrvoje Požar, Ilija Drmač.

"Stekli smo neprocjenjivo iskustvo te proveli djelomičnu energetsku obnovu Dječjeg vrtića Latica u koji je uveden sustav na daljinsko upravljanje i očitanje potrošnje energije. Najvažnije je da smo projektom dobili alat kojim ćemo moći utvrditi mjere koje donose najviše energetske uštede kad izabiremo objekt za energetsku obnovu", istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota. Ustvrdio je da Grad Osijek u ovom području ima puno iskustva koje će rado podijeliti s drugim jedinicama lokalne samouprave.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.