Hrvatski radio

Radio Osijek

Završna konferencija projekta RCK ELPROS

23.05.2023.

14:31

Autor: HRT / Radio Osijek

ELPROS

ELPROS

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Završna konferencija projekta Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS održana je u Elektrotehničkoj i prometnoj školi u Osijeku. Infrastrukturni dio Projekta vrijedan je 4 milijuna eura, a sada slijedi opremanje.

Uz Elektrotehničku i prometnu školu, drugi Centar kompetentnosti je Ugostiteljsko - turistička škola, rekao je osječko - baranjski župan Ivan Anušić te je pojasnio zašto upravo ove dvije škole.

"Tržište rada pokazalo je da su upravo ta tri zanimanja deficitna i trebamo imati spremne osobe koje će raditi taj posao. Kroz Centre kompetentnosti idemo osnažiti kvalitetu učenika da bi bio spremniji i kvalitetniji za tržište rada", rekao je Anušić.

Župan Anušić naglasio je povezanost s novim investitorima, među kojima je Jabel koji će upravo trebati ovakav profil djelatnika. Nadogradnjom i sadržajima Centar će zaživjeti u punom obliku trebat će uložiti još pet milijuna eura.

Nadogradnjom je stvoreno novih 2.000 četvornih metara prostora u kojima će učenici ove škole, ali i oni koji su usmjereni prema elektrotehnici i računalstvu, a to su odrasli polaznici, moći stjecati nova znanja kompetencije svoje vještine. U rujnu, kada dođu novi učenici, zajedno sa sadašnjima stjecat će nova znbanja u novim i suvremenim prostorima, rekao je ravnatelj škole Antun Kovačić.

Dobrobit zgrade je 25 ležaja, šest četverokrevetnih i jedna jednokrevetna soba, a ideja je da učenici iz cijele Slavonije, Mađarske, Srbije i Bosne i Hercegovine mogu doći na dva do pet dana edukacije i ujedno spavati u ovoj zgradi.

Velika vrijednost škole jesu Erasmus projekti a želja je u budućnosti da se škola otvori cijeloj Europi, kako bi učenici Europskih zemalja mogli doći na praksu u Elektrotehničku i prometnu školu kao što naši učenici idu u Europu, rečeno je na Završnoj konferenciji projekta Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS .


Galerija
ELPROS, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek
ELPROS, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekELPROS, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio OsijekELPROS, Foto: Stjepan Filipović/HRT - Radio Osijek

župan Ivan Anušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.