Hrvatski radio

Radio Osijek

13:32 / 12.11.2019.

Autor: Monika Kralj

Završna konferencija projekta Ženska perspektiva

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Projekt "Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima Hrvatske- Ženska perspektiva", u organizaciji Udruge za razvoj poduzetništva Perspektiva iz Lipika, okupio je žene iz sedam županija koje su stekle nova znanja i vještine te naučile kako razviti nove kanale plasiranja proizvoda.

Projektom Nova perspektiva za žene u nerazvijenim područjima Hrvatske ili skraćeno Ženska perspektiva želi se potaknuti žene koje imaju registrirani gospodarski subjekt, a bave se poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom, izradom rukotvorina i suvenira, na daljnji razvoj i jačanje poslovanja kroz upoznavanje s pozitivnim primjerima razvijenih dijelova Hrvatske, stjecanjem novih znanja i vještina te mogućnostima novog distribucijskog kanala internetske prodaje. Projekt  obuhvaća 65 poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti – Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.

Osnovni problem je odlazak mladih iz Hrvatske te pasivnost žena u nerazvijenim područjima, a poglavito Slavonije koja je izrazito poljoprivredno područje sa bogatom kulturnom baštinom. Ulaskom Republike Hrvatske u EU otvorile su se mogućnosti korištenja fondova EU koji imaju za cilj razvoj nerazvijenih područja i ostanak stanovništva na ruralnim prostorima.
Žene u područjima sedam županija obuhvaćene projektom posvećene su domaćice, uzgajaju voće i povrće, pripremaju razne gotove biološki zdrave proizvode, čuvaju kulturnu baštinu izradom rukotvorina i suvenira, ali njihovo tržište vrlo je malo i lokalno. Projektom se želi afirmirati njihov ekonomski prosperitet te njihovim proizvodima i uslugama podići dodanu vrijednost. Osobno osnaživanje žena i afirmacija njihova gotovo svakodnevnog posla mijenja pogled na ono što mogu doprinijeti u razvoju svoje zajednice, regije, a u konačnici i cijele zemlje. Ovim projektom osvješćuje se sudionice, a javnosti pokazuje da se vlastitim usavršavanjem i modernizacijom svojih ekonomskih aktivnosti doista doprinosi obiteljskom i gospodarskom oporavku Slavonije.

Valentina Vidović, Višnja Džakula i Dubravka Korasić Odribožić dobitnice su nagrada za najbolje poduzetničke priče, čime je u okviru konferencije završen projekt Ženska perspektiva. 

/iz materijala organizatora/