Hrvatski radio

Radio Osijek

Završna konferencija "Sanacija zatvorenog odlagališta Sarvaš"

16.12.2022.

13:05

Autor: HRT / Radio Osijek/DL

Završila sanacija odlagališta otpada ,,Sarvaš'' vrijedna 70 milijuna kuna

Završila sanacija odlagališta otpada ,,Sarvaš'' vrijedna 70 milijuna kuna

Foto: Grad Osijek / -

Sanacija zatvorenog odlagališta Sarvaš je završena, u što je uloženo 70,6 milijuna kuna. 85 posto novca osigurala je Europska unija iz Kozehijskog fonda, čulo se danas na završnoj konferenciji tog dosad najvećeg odobrenog EU projekta sanacije u Hrvatskoj. 

Riječ je o trećem i posljednjem zatvorenom odlagalištu u Osijeku, čija se sanacija financirala i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (10%), 2,5 posto je osiguralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, koliko je iznosio i udio Grada Osijeka (što je 1,7 milijuna kuna).

Odlagalište u Sarvašu koristilo se od 1968. do 1989. godine i u tom razdoblju ondje je odloženo oko 1.340.000 m³ otpada. Projekt njegove sanacije počeo je 8. svibnja 2020., a ovime se pridonosi sprječavanju potencijalnih negativnih učinaka odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemne i površinske vode, smanjenju emisija stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša.

Radovi sanacije odlagališta Sarvaš obuhvatili su iskop i premještanje dijela otpada, izgrađeno je tijelo odlagališta, uspostavljeni su sustavi za otplinjavanje te za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, uređene interne prometne površine. S istočne, zapadne i sjeverne strane odlagališta izveden je i obodni nasip za zaštitu saniranog i zatvorenog odlagališta od utjecaja visokih vodostaja rijeke Drave. a odlagalište je i krajobrazno uređeno.

Završetkom projekta ostat će sanirano područje odlagališta od 167.064 četvorna metra.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković na završnoj je konferenciji projekta istaknula kako je ovo ,,ogledni primjer projekta koji se proveo na pravi način, u pravo vrijeme i u zadanome roku, bez probijanja investicije, financirao izvanproračunskim sredstvima''.

Brigita Crnković iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čestitala je Gradu Osijeku na uspješnoj realizaciji projekta te pohvalila izuzetan trud uložen u održivo odvajanje otpada. „Iza Osijeka su, osim ovog, i drugi projekti sanacija odlagališta otpada, izgradnje reciklažnih dvorišta i ostale komunalne infrastrukture. Čestitam na uspješnoj realizaciji, a pogotovo na Eco City nagradi koja je kruna cjelokupnog procesa”, kazala je Crnković.

Za Grad Osijek ovo je treće odlagalište koje se saniralo, prethodno je to učinjeno na Filipovici i u Nemetinu. 

Jasenka Crnković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.