Hrvatski radio

Radio Osijek

Završni radovi na Gospodarskom centru – bit će spreman za Proljetni sajam

19.01.2023.

16:44

Autor: Radio Osijek/TM

Završni radovi na Gospodarskom centru – bit će spreman za Proljetni sajam

Završni radovi na Gospodarskom centru – bit će spreman za Proljetni sajam

Foto: OBŽ / -

Prva zgrada Gospodarskog centra, koji se smjestio na jugozapadnom rubu grada Osijeka, u sklopu Gospodarske zone Jug (uz S cestu), koji postaje novi gradski sajamski prostor, uskoro bi trebala biti dovršena. Što je još ostalo od radova, na samom se gradilištu jučer, u pratnji izvođača radova i suradnika, uvjerio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Inventuru trenutačnog stanja Osječko-baranjska županija donosi na svojim mrežnim stranicama: „Na Zgradi 1. Gospodarskog centra završena je krovna konstrukcija, a u završnoj fazi je izvođenje armirano-betonskih vanjskih i unutarnjih podnih ploča. Istovremeno se dovršava i postavljanje aluminijske fasade.

Radovi napreduju i u unutrašnjosti objekta pa se trenutno izvode keramičarski radovi i montira se unutrašnja stolarija, a u tijeku je izvedba strojarskih i elektroinstalacija po cijelom objektu.

Dovršeni su radovi na pristupnoj prometnici, a radovi na parkiralištu i hortikulturnom uređenju su u tijeku. U tijeku je i isporuka opreme za Zgradu 1. Gospodarskog centra kako bi po dovršetku svih radova i ishođenju uporabne dozvole, sve bilo spremno za opremanje i što brže stavljanje u funkciju.”


U članku se ne navode podaci o vrijednosti radova, a prema prijašnjim informacijama, projekt izgradnje prve zgrade Gospodarskog centra vrijedan je 65,5 milijuna kuna, od čega je 45 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ostatak osiguravaju ministarstvo i županija, a Grad Osijek kao projektni partner darovao je zemljište vrijedno 26 milijuna kuna.

U Gospodarskom centru u planu je održavanje i prvog sajma, tradicionalnog proljetnog koji priprema tvrtka Osječki sajam, odnedavno u vlasništvu Osječko-baranjske županije. Tvrtka Osječki sajam upravljat će Gospodarskim centrom, odnosno Zgradom 1, koja je multifunkcionalni objekt i prostire se na  5.000 četvornih metara. „Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Objekt će imati dvije etaže. Sam izložbeni prostor biti će smješten u prizemlju, a uz njega se također nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije, te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore”, objašnjavaju iz županije.

„Gospodarski centar je novi sajamski prostor koji gradi Osječko-baranjska županija u partnerstvu s Gradom Osijekom, a omogućit će poduzetnicima, obrtima i drugim gospodarskim subjektima izlaganje i komercijaliziraju njihovih proizvoda te će biti mjesto susreta s ciljem pronalaska novih tržišta i strateških partnera”, ističe župan Ivan Anušić: „Time će poduprijeti kapacitete poduzetnika i gospodarstvenika za rast na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom tržištu te potaknuti ulaganja u inovacije i nove tehnologije. Prepoznali smo važnost osnaživanja gospodarske infrastrukture i prateći trendove u gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima pružamo potporu u razvoju što rezultira pozitivnim gospodarskim pokazateljima na istoku Hrvatske.”

Sajamski će se prostor prilagođavati potrebama izlagača, kojima će na raspolaganju biti i prostorije za prezentacije, poslovne sastanke i druge događaje.

„Proljetni sajam bit će tek prvi u nizu, jer kako se izgradnja Gospodarskog centra privodi kraju tako raste zanimanje za korištenje tog prostora za organizaciju konferencija, sajmova i prezentacija koje se planiraju organizirati do kraja 2023. godine na području istoka Hrvatske”, navodi se na mrežnim stranicama Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.