Hrvatski radio

Radio Osijek

„Zaželi” je posao kojim pomažeš sebi, ali i drugima

12.01.2023.

15:15

Autor: Željka Bačić

Nevenka Mandić i  Nada Čordašić- korisnica i pružateljica usluge Zaželi

Nevenka Mandić i Nada Čordašić- korisnica i pružateljica usluge Zaželi

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

U Dalju je održana početna konferencija projekta "Zaželi posao kojim pomažeš sabi, ali i drugima- Zaželi tri" u koji su uključene teško zapošljive žene u ruralnim krajevima. Dalj ima, kako se čulo na skupu, velik broj nezaposlenih žena i pozitivnu stopu rizika od siromaštva.

Dalj je najveće naselje u općini Erdut. Ruralni je to prostor koji značajno zaostaje u gospodarskom, socijalnom, demografskom i ukupnom razvoju u odnosu na druge dijelove zemlje. Osim depopulacijskih procesa i starenja stanovništva susreću se i s problemom dominacije žena u nezaposlenosti kao i porastom stope rizika od siromaštva za žene. U tome značajno pomaže provedba Projekta Zaželi III koji je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih žena bez posebne škole, omogućuje im šestomjesečni rad za minimalnu plaću, koja im znači egzistenciju. Nositelj projekta je Centar za mlade Dalj, a izradila ga je Bojana Oršić iz Poduzetničko- razvojnog centra Općine Erdut, koja ističe kako je Program iznimno uspješan na terenu u lokalnim zajednicama te da su zadovoljni i pružatelji i korisnici usluga.

Mnogim starijim osobama pomoć je potrebna u kućanstvu, ali nerijetko im je puno važnije druženje i razgovor. Trenutačno je uposleno 15 žena starijih od 50 godina koje opslužuju 90 korisnika. Nada Čordašić iznimno je zadovoljna što je ušla u Projekt za pomoć jer je time i socijalno uključena u događanja, a Nevenki Mandić ovaj posao znači egzistenciju. Drugi je put uključena u Program Zaželi, važan joj je jer nije radila od 1991. godine.

Ukupna vrijednost projekta Zaželi III iznosi gotovo 98 tisuća eura bespovratnih sredstava i on je jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata financiranih iz EU- kaže voditeljica projekta iz Centra za mlade Dalj Milica Sevkić.

Uvodna konferencija projekta Zaželi III. u Dalju

Uvodna konferencija projekta Zaželi III. u Dalju

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.