Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog afere Softver uhićeni Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

10.11.2021.

11:37

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: arhiva HRT/Radio Osijek

Foto: arhiva HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je jutros zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric te još dvije osobe.

Ured europskog javnog tužitelja priopćio je da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe.
Sumnjiče ih da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.
"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je Ured europskog tužitelja.
Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumjičenika, priopćilo da je kriminalističkim istraživanjem, pored fizičkih osoba, obuhvaćeno nekoliko pravnih osoba s područja PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU vukovarsko-srijemske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog  kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dodalo je Ravnateljstvo policije.
Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos. PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko s Ampelosom.
Plenković o uhićenju Žalac
Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu u vezi uhićenja bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova EU i članice predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac da "postoji presumpcija nevinosti", a više od toga nije htio komentirati. "Znam što sam sad pročitao na internetu, drugo ne znam ništa. Presumpcija neovisnosti postoji, pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je cilj boriti se protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad nešto više budem znao. Više od ovoga vam danas neću reći ništa", rekao je Plenković novinarima. Ustvrdio je kako ga je iznenadila vijest o uhićenju Žalac u akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH zbog afere Softver, te je na upit potvrdio da je ona još uvijek članica Predsjedništva HDZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.