Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog izbora mladi političari preskaču ljetnu školu

06.07.2016.

13:06

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljetna škola mladih Crvenoga križa Osječko- baranjske županije održat će se od 20. kolovoza u orahovačkom Centru za edukaciju, ali bez najavljenog uključivanja mladih iz političkih stranaka. Razlog: izbori.

Unatoč tome što je zbog  prijevremenih izbora odgođen  projekt sudjelovanja mladih političara Osječko-baranjske županije u 13. Ljetnoj školi mladih u  Centru za edukaciju, na konferenciji za novinare u osječkom Crvenom križu okupili su se čelnici stranaka, zastupljenih u Županijskoj skupštini, pozdravljajući  obrazovanje i trening mladih u politici, koji je premješten za siječanj sljedeće godine. Prema riječima ravnatelja Gradskog društva CK Osijek Marka Đukića, mladi će učiti osnove političke komunikacije, o situaciji u zemlji i svijetu, o položaju Hrvatske u EU, a stjecat će i iskustva za komunikaciju sa Crvenim križem i biti, na neki način, ambasadori humanosti iz svojih stranaka.
Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin ovaj program ocjenjuje zanimljivim šaleći se kako to nije nikakva Kumrovečka škola, već mjesto gdje se mladi mogu usavršavati. Trenutačno u Hrvatskoj ponašanje političara nije na visokoj razini pa se upravo tu moraju dogoditi pomaci. Predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić kaže kako mladi trebaju učiti o toleranciji i različitim mišljenjima, jer politika ne bi smjela biti samo "udarci ispod pojasa". Prof. dr. Zvonimir Lauc podsjeća kako u Hrvatskoj, ali i u Europi, vlada deficit demokracije, a razina kulture i tolerancije je preniska i zato se mladi moraju obrazovati. Ovakav projekt, koji organiziraju GDCK Osijek, Osječko-baranjska županija i Hrvatski institut za lokalnu samoupravu, prvi je u Hrvatskoj i očekujemo, kaže Đukić, da će biti primjer drugima.
13. tradicionalna Ljetna škola održat će se od 20. do 30. kolovoza 2016. i nastavit će obučavati mlade u području zaštite i spašavanja, prevencije i zgdravstvenog programa. Do sada ih je obučeno više od 1.500.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.