Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog komaraca prijete izlaskom na ulicu

17.06.2019.

12:59

Autor: Radio Osjek

Zbog komaraca prijete izlaskom na ulicu

Zbog komaraca prijete izlaskom na ulicu

Foto: - / -

Unatoč svakodnevnom intenzivnom tretiranju, brojnost komaraca na području Osijeka i dalje je visoka, a najteže je u rubnim dijelovima grada. Iz Mjesnoga odbora Lijeva obala zbog toga su čak poručili da su spremni organizirati prosvjed kako bi dodatno upozorili na to da je stanje neizdrživo.

"Ako se nešto ne poduzme u većem opsegu, stanovnici su voljni izići na ulice i zaustaviti promet", rekla je u programu Radio Osijeka predsjednica Vijeća Mjesnoga odbora Lijeva obala Lucija Tadić. Na video zapisu koji nam je predočila vidljivi su rojevi komaraca po zidovima prostorija u kojima borave životinje, a video je, kaže, snimila jutros (17. lipnja), dakle, nakon tretiranja koje se provodilo proteklih dana. Tadić upozorava kako je problem i to što vozila kojima se uništavaju komarci ne zalaze u sporedne ulice pa se vrlo brzo nakon njihovog prolaska, brojnost komaraca vrati na prijašnje stanje. Ističe kako na Lijevoj obali, zbog položaja samog naselja, i inače "muku muče" s komarcima, no ne pamti da je stanje bilo teže nego ove godine.

Odgovore smo potražili u gradskoj upravi, a pročelnik Upravnoga odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić građane je zamolio za razumijevanje, najavio dodatno intenziviranje tretmana, a posebice je istaknuo da novi nalozi za uništavanje komaraca pokrivaju bentove, šumske puteve i prosjeke kako bi se, bar na neko vrijeme, stvorila barijera i spriječio ulazak komaraca u naselja. Kaže kako se nastavljaju tretmani svaka 2 do 3 dana, a izrazio je zadovoljstvo i zbog toga što su pojedine susjedne općine i gradovi počeli uništavati komarce. No, ponovno je upozorio da bez pravodobnog larvicidnog tretmana na cijelom poplavnom području, nikad neće biti željenih rezultata, a to nadilazi ovlasti grada.

O komarcima se očitovao i zamjenik osječkoga gradonačelnika Boris Piližota. "Već danas krećemo s novim preporukama i nastavljamo, sve dok bude trebalo, štititi grad, koliko je god moguće. Kad je riječ o financijskim sredstvima, imamo ih dovoljno kako bismo nastavili braniti grad i tretirati sve dijelove Osijeka. Razgovarao sam i sa županom jer se, ako se ovakvo stanje nastavi, možda treba izdati upozorenje vezano uz epidemiološku situaciju u gradu Osijeka", rekao je Piližota novinarima.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 h

FEBIRE

FEBIRE