Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog leda na Dunavu stižu mađarski ledolomci

16.01.2017.

14:59

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog pojave ledostaja na Dunavu, odnosno 100 postotne zaleđenosti vodne površine na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, u Hrvatsku su pozvani mađarski ledolomci. Opasnosti od ledenih poplava za sada nema, a ledolomci će sljedećih dana na Dunavu preventivno razbijati led.

Na površini Dunava u dužini od 10-ak kilometara između Borova sela i Dalja došlo je do ledostaja budući da su tijekom vikenda do poznate "Daljske krivine" doplovile velike ledene sante. Površina Dunava je na tom dijelu u potpunosti pokrivena ledom tako da zbog najave niskih temperatura u sljedećim danima postoji opasnost od ledenih poplava. Nakon jučerašnje koordinacije hrvatske, srbijanske i mađarske strane, a na zahtjev hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, tijekom današnjeg dana mađarski ledolomci će na području Dunava u Republici Hrvatskoj očekuju poslije 12 sati - napomenula je pomoćnica ministra Elizabeta Kos.

Vodostaj Dunava je tijekom proteklih dana zbog nakupljenog leda već porastao za metar i pol, a kako bi se protok rijeke ubrzao, led je potrebno što prije razbiti, napomenuo generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i dodao kako će se mađarski ledolomci tijekom dana probiti do Vukovara, a prava akcija krenut će sutra: "Razlog je što ledolomci moraju voziti uzvodno kako bi led koji polome odmah otplovio dalje rijekom. Ledolomci moraju ploviti u paru, stoga će njihova luka sljedećih dana biti u Vukovaru. Podsjećam kako smo 2012. godine imali još težu situaciju jer je tada bilo oko 90% površine Dunava zaleđeno u "Daljskoj krivini", a sada je ta površina 100%. Bez obzira na to opasnosti nema i mi djelujemo preventivno kako ne bi došlo do ledene poplave", rekao je Đuroković.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić dodao kako su spremni i na dodatne akcije: "2012. godine ledolomci nisu mogli toliko brzo lomiti led koliko se on brzo stvara, tako da smo u suradnji s Ministarstvom obrane minirali led. Ukoliko i ove godine bude tako, spremni smo na takve akcije", rekao je Perinić i upozorio sve stanovnike Podunavlja da se ne približavaju vodi i ni u kojem slučaju ne hodaju po zaleđenoj površini rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.