Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog onečišćenog zraka traži reakciju Europske komisije

13.01.2016.

15:34

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula obratio se Europskoj komisiji zbog onečišćenja zraka koje u Slavonskom Brodu uzrokuje Rafinerija nafte Brod u susjednoj Bosni i Hercegovini .

Komisiji se obratio kao predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH, nakon dopisa koji je primio od slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare u kojem ga upozorava na enormno prekoračenje graničnih vrijednosti lebdećih čestica, sumporovodika i dušikovog oksida u zraku koje uzrokuje Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu što traje od 2008. godine.
Picula je Europsku komisiju pitao hoće li poduzeti pravne mjere kako bi utjecali na unapređenje i implementaciju zakonodavstva vezanog uz mjerenje kvalitete zraka, te što će se poduzeti oko podizanja tehnoloških standarda u Rafineriji i to u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz lipnja prošle godine.
“Prema mjerenjima tvrtke Aqicn, indeks količine lebdećih čestica promjera manjeg od 2,5 mikrometra u Slavonskom Brodu 08. siječnja ove godine iznosio je 261, što je najveći indeks izmjeren u Europi. Kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu mjeri i Agencija za zaštitu okoliša u Hrvatskoj, te je 11. siječnja izmjerena količina tih čestica bila 86,80, što se smatra visokim, četvrtim od pet stupnjeva zagađenja”, upozorio je zastupnik Picula.
Na nedostatak napretka u usklađivanju energetskih i politika zaštite okoliša s pravnim stečevinama Europske unije višestruko je ukazala i Komisija u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH, dodao je Picula.
Iako su se ovim pitanjem ranije bavili i drugi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, od stupanja na snagu SSP-a postoji i pravna osnova za reakciju Komisije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.