Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog pljačke i ranjavanja zaštitara uhićena tri mladića

25.10.2019.

13:34

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografije Amoreta Bajto

fotografije Amoreta Bajto

Foto: - / -

Trojica mladića, 26-godišnjak i dvojica 23-godišnjaka s područja Slavonskog Broda, uhićeni su zbog sumnje da su u razbojstvu kod Hrastina opljačkali kombi s novcem te iz vatrenog oružja ranili dvojicu zaštitara.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta PU osječko-baranjske Krunoslav Patača rekao je na konferenciji za novinare u Osijeku kako su preostala dvojica osumnjičenika privedena pritvorskom nadzorniku, a trenutno su u nadležnosti osječkog Županijskog državnog odvjetništva.
Istaknuo je kako je ova pljačka pomno planirana, a nakon vrlo zahtjevnog kriminalističkog istraživanja policija je pronašla tragove koji su upućivali da se u vezu s ovim kaznenim djelom mogu dovesti dvije osobe iz Slavonskog Broda, koje su u utorak i uhićene.
Kod jednog od njih pronađena je veća količina novca koji potječe iz ove pljačke, dok je drugi tada uhićeni idući dan pušten na slobodu nakon što je utvrđeno da nije povezan s razbojništvom.
Nastavak istražvanja doveo je do nove dvojice osumnjičenika koji su u četvrtak uhićeni, također na području Slavonskog Broda, te predani pritvorskom nadzorniku zbog sumnje u razbojništvo i pokušaj teškog ubojstva iz koristoljublja.
Patača je Izvijestio kako je ukupno opljačkano 773 tisuće kuna, veći dio novca je pronađen, a još se traga za oružjem iz kojeg je pucano na zaštitare. Dodao je kako za razliku od jučer privedenog 23-godišnjaka, preostala dvojica osumnjičenika nisu povezana sa zaštitarskom tvrtkom "Aleph Tau" iz Slavonskog Broda.
Naime, tijek i okolnosti događaja ukazivale su da bi jedan od osumnjičenika mogao biti povezan sa zaštitarskom tvrtkom, jer je zaštitarsko vozilo napadnuto na mjestu gdje je moralo maksimalno smanjiti brzinu, što su napadači iskoristili i presreli ih. Znali su da na tom mjestu završava ruta kretanja zaštitarske službe, te da su nosili veću količinu novca, pojasnio je Patača.
Pomoćnik načelnika đakovačke policijske postaje Zlatko Bošnjaković izvijestio je kako je kod još jednog osumnjičenika pronađena veća količina novca, manja količina marihuane i kokaina, a za ova kaznena djela osumnjičeni su 26-godišnjak i dvojica 23-godišnjaka, od ranije poznati policiji kao počinitelji težih kaznenih djela.
Specijalna policija postupala striktno po protokolu
Na upit novinara kako tumači da je osumnjičenik, koji je u međuvremenu pušten, najavio tužbu zbog privođenja i postupanja policije, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece rekao je kako je o tome saznao iz medija, ali i ustvrdio da su pripadnici specijalne policije postupali striktno po protokolu kada imaju saznanja da tragaju za naoružanom osobom.
"Osoba nije pružala nikakav otpor prilikom uhićenja, slušala je sve zapovjedi policije i nije bilo nikakve uporabe sile, ali ako dođe nekakva pritužba, provest ćemo istragu i utvrditi sve detalje", kazao je Bece.
Na pitanje je li u ovom slučaju bilo zakonito prevoziti veću količinu novca u vozilu koje nije blindirano, Patača je odgovorio kako će se i u tom dijelu provesti mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.