Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog propusta države poljoprivredni proizvođači moraju plaćati kazne ili se odreći zemlje

13.01.2023.

12:47

Autor: Hina/Radio Osijek/KI

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Zbog propusta države, odnosno činjenice da natječaji za dodjelu zemlje u zakup nisu raspisani godinama, poljoprivredni proizvođači moraju plaćati kazne ili se odreći zemlje u sljedećoj proizvodnoj godini - napomenuli su na konferenciji za novinare saborski zastupnici Socijaldemokrata Domagoj Hajduković i Romana Nikolić.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković rekao je kako su iz HDZ-a rekli da centralizirana raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta putem Agencije nije dala željenih rezultata te su prebacili raspolaganje zemljištem na jedinice lokalne samouprave: "Rezultati toga su da natječaji za dodjelu zemlje u zakup nisu raspisani godinama, u nekim općinama i gradovima i od 2015., a proizvođači kojima je istekao ugovor o zakupu su, u nedostatku natječaja, i dalje obrađivali zemlju uz potvrde jedinica lokalne samouprave", napomenuo je Hajduković i dodao kako odnedavno inspektori obilaze takvu zemlju i proizvođačima dijele kazne za nelegalni posjed.

Hajduković smatra da proizvođači imaju izbor nagoditi se sa sudom i izbjeći kaznu, no istovremeno se odreći zemlje u sljedećoj proizvodnoj godini ili plaćati kazne u nedogled. Prema njegovim riječima, da se sada raspišu natječaji za zakup zemljišta, i da sve prođe bez većih prigovora, prosjek za njihovo zaključivanje iznosio bi godinu i pol dana. Hajduković stoga pita trebaju li do tada proizvođači plaćati kazne za propust koji je stvorila država. Također je naglasio da je bez jasne politike raspolaganja poljoprivrednim zemljištem nemoguće ustrojiti iole ozbiljniju proizvodnju i proizvođačima osigurati sigurnu budućnost u kojoj neće strepiti pred kaznama države zbog njenih propusta ili pred samovoljom lokalnih čelnika u dodijeli osnovnog resursa za proizvodnju zemljišta.


Saborska zastupnica i članica Predsjedništva Socijaldemokrata Romana Nikolić dodala je kako Socijaldemokrati od nadležnog ministarstva zahtijevaju izdavanje naputka jedinicama lokalne samouprave o provedbi natječaja jer bi se, smatraju, time spriječilo izbacivanje poljoprivrednika iz posjeda i mirnog posjeda do odabira najpovoljnijeg ponuđača na natječaju: "Tada se ne bi izgubio status dosadašnjeg posjednika, kao što se ne bi izgubilo pravo na 20 odnosno 15 bodova na natječaju, koji znaju biti od iznimne važnosti ili čak i presudni, a najvažnije je da bi jedinice lokalne samouprave bile primorane raspisati natječaj", poručila je Nikolić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.