Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog puknuća plinovoda dio Juga 2 ostao bez plina

22.01.2017.

14:49

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dio osječkog naselja Juga 2 jučer je po iznimnoj hladnoći ostao bez plina što je izazvalo ogorčenje građana jer mnogi za grijanje koriste upravo taj energent. Telefoni dežurnih službi bili su usijani od brojnih poziva građana.

Jučer je između 17 i 19 sati bilo gotovo nemoguće dobiti bilo kakvu informaciju o događaju koji je uznemirio brojne Jugovce čiji su stanovi ostali hladni zbog prekida opskrbe prirodnim plinom. I novinarske dežurne ekipe teško su se "probile" do izvora informacija jer dežurni telefoni u nadležnom HEP Plinu jednostavno nisu bili dostupni. U Županijskom Centru 112 tek su kratko pojasnili da se nešto poslije 17 sati na području Trpanjske ulice osjetio snažan miris plina tako da je zbog preventive isključen plin u dijelu naselja. Djelatnici HEP Plina požurili su otkriti mjesto na kojem se dogodio kvar kako bi ga što prije sanirali i prema njihovim izvješćima puknuo je plinovod, puknuće je sanirano i opskrba plinom u cijelom gradu normalizirana je oko 22 sata. Tijekom nestanka plina užarile su se i društvene mreže jer građani, koji razumiju da se kvar uvijek može dogoditi, nisu bili zadovoljni zbog toga što im nitko nije davao potrebne informacije o tome koliko će dugo biti bez plina kako bi se mogli pravodobno organizirati. Pogotovo su bile ogorčene obitelji s malom djecom kojima nije bila nimalo ugodna spoznaja da su ostali bez grijanja pri temperaturama koje se spušaju i ispod -15 Celzijevih stupnjeva. Mnogi su tako posegnuli za alternativnim načinima grijanja uz klima uređaje (u slučaju da vanjske jedinice nisu zamrznute), električne grijalice ili pećnice čekajući da se otkloni kvar. Srećom, neizvjesnost je trajala "samo" pet sati i nakon toga se opskrba plinom stablizirala.

Osim informacije o problemima s plinom na Jugu 2, voditelj dežurne smjene u Županijskom centru 112 Osijek Zlatko Zavada izvijestio je danas  kako je tijekom protekla 24 sata Centar 112 Osijek primio ukupno 393 poziva, od toga 71 za hitnu medicinsku pomoć, 33 za policiju i 2 poziva za vatrogasce. Na području Osječko-baranjske županije zabilježeno je 5 prometnih nesreća s dvije ozlijeđene osobe. Dvije prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka, a po jedna na području Našica, Đakova i Donjeg Miholjca. Vatrogasci Belog Manastira nadgledali su izgaranje dimnjaka u Kozarcu i Karancu, a vatrogasci Đakova i Budrovaca gasili požar krovišta obiteljske kuće u Budrovcima.

Županijski Centar 112 moli građane da ne izlaze na zaleđene površine rijeka i drugih voda, te se uz oprez kreću po zaleđenim ulicama, a posebnu pažnju obrate na opasnosti od ledenica s krovova zgrada. "U sadašnjim nepovoljnim uvjetima, apeliramo na sve službe, ustanove, tvrtke i građane - ako bude potrebito pristupite intenzivnom čišćenju snijega i leda s pješačkih zona, prilaza institucijama i ustanovama te snijega i leda s krovova gdje mogu predstavljati opasnost za prolaznike", ističe Zlatko Zavada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.