Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog pušenja "osvježivača zraka" hospitalizirani maloljetnici

10.05.2018.

13:09

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Zbog pušenja "osvježivača zraka" hospitalizirani maloljetnici

Zbog pušenja "osvježivača zraka" hospitalizirani maloljetnici

Foto: - / -

Zbog posljedica izazvanih konzumacijom (pušenjem) droga u tzv. "osvježivačima zraka", u osječkom KBC-u je u samo tjedan dana primljeno šestero maloljetnika u dobi od 13,5 do 17 godina, izvijestili su iz te bolnice te upozorili kako konzumacija droge na takav način može biti i opasna po život.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Katarina Dodig Ćurković ističe kako su djeca zaprimljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekotrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti. Upozorila je kako maloljetnici ponekad, uz tzv. "osvježivače zraka", znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno svi mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć. Podsjetila je, naime, na slučaj 14-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je prošle godine umro.
To nije "osvježivač zraka", nego droga
Dodig Ćurković kaže da "osvježivači zraka", uz ostalo, sadrže derivate THC-a, odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane, te istaknula kako stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora. Upozorava i na slučajeve kada je netko od starijih članova obitelji višegodišnji konzument nekih psihoaktivnih tvari. Smatra kako se o korištenju tzv. "osvježivača zraka" dosta govorilo u početku, kada se taj problem pojavio, ali da je s vremenom to palo u zaborav, iako drži su se dobne granice korisnika takvih supstanci značajno spustile.
Apel roditeljima da obrate više pozornosti što im djeca rade 
Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju apelira na roditelje da više obrate pozornost što im rade djeca i tko su im prijatelji, da djeci objasne kako "nije 'cool' s 13 godina imati cigaretu ili alkohol", da ne trebaju uzimati sve što im se ponudi kako bi bili prihvaćeni u društvu u kojem se nalaze, te da ima pametnijih sredstava relaksacije, poput bavljenja sportom.
Liječnici i policija upozoravaju kako se takva sintetska ulična droga legalno prodaje u pakiranjima aromatskih trava, od kuda i naziv "osvježivači zraka" ili "herbal mix". Paketići su raznih dizajna i naziva, poput Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super i drugi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.