Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog ratnih zločina i silovanja uhićen bivši pripadnik milicije SAO Krajine

03.08.2021.

09:56

Autor: Radio Osijek/TM

Zbog ratnih zločina i silovanja uhićen bivši pripadnik milicije SAO Krajine

Zbog ratnih zločina i silovanja uhićen bivši pripadnik milicije SAO Krajine

Foto: - / -

Osječko tužiteljstvo otvorilo je istragu protiv 59-godišnjaka kojeg se tereti da je kao pripadnik milicije SAO Krajine u jesen 1991. počinio ratni zločin u Negoslavcima i Petrovcima, gdje je i silovao jednu tada 22-godišnju ženu koju je trebao odvesti na ispitivanje.

Detalje istrage objavilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku kojem je Ravnateljstvo policije podnijelo kaznenu prijavu protiv muškarca rođenog 1962. godine. Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega.

Riječ je o čovjeku koji ima hrvatsko i državljanstvo BiH, a na početku rata bio je pripadnik srpskih paravojnih snaga koje su bile zauzele dio teritorija Republike Hrvatske u Baranji, istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu i na okupiranom području proglasile tzv. SAO Krajinu.

Kako stoji u priopćenju ŽDO-a, osnovano se sumnja da je 19. rujna 1991. u Negoslavcima, zajedno s jednim (danas pokojnim) pripadnikom milicije i jednim nepoznatim pripadnikom milicije, više sati zlostavljali uhićene civile (1946., 1955. i 1950.) u prostorijama stanice milicije u Negoslavcima. Dvojicu pretučenih oštećenika (1946. i 1955.) su odveli izvan zgrade milicije i od tada im se gubi svaki trag, dok su trećeg oštećenika (1950.) nastavili udarati uslijed čega je izgubio svijest, a zatim su ga ostavili samog u prostoriji zavezanog za naslon stolice s rukama na leđima.  Također se osnovano se sumnja da je 17. listopada 1991. u podrumskim prostorijama Doma kulture u Petrovcima, u kojima su bili zatočeni civili (1948., 1946. i 1941.), s još jednim nepoznatim pripadnikom milicije, naizmjenično zlostavljao trojicu zatočenika udarajući ih gumenim palicama po glavi i svim dijelovima tijela. 

Sljedeći zločin za koji je osumnjičen dogodio se u studenom 1991. godine u Petrovcima, "kada je zajedno s još jednom nepoznatom osobom u uniformi, u večernjim satima došao u obiteljsku kuću oštećenice (1975.) te ju lišio slobode i radi navodnog ispitivanja odvezao automobilom u prostorije stanice milicije SAO Krajine i, uz prijetnje, ju silovao", navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.