Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbog višestrukog kršenja samoizolacije završila u prisilnoj karanteni

14.04.2020.

13:39

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Zbog višestrukog kršenja samoizolacije završila u prisilnoj karanteni

Zbog višestrukog kršenja samoizolacije završila u prisilnoj karanteni

Foto: - / -

Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 24 sata koronavirusom je zaražena jedna osoba pa je sada ukupno 36 oboljelih, a zbog višestrukog kršenja mjere samoizolacije jedna je žena završila u prisilnoj karanteni, objavio je županijski Stožer civilne zaštite.

Na području županije testirana je ukupno 521 osoba, samo u protekla 24 sata njih 12, a u samoizolaciji se nalaze 423 osobe, rekao je načelnik Stožera Zdravko Kelić pohvalivši građane koji su se tijekom uskrsnog vikenda suzdržali od suvišnog kretanja unutar područja županije pa je na sam Uskrs izdano 97 propusnica, a za uskrsni ponedjeljak 298. Istaknuo je da nema popuštanja s mjerama koje je propisao nacionalni Stožer civilne zaštite čije će se odluke nadalje striktno provoditi.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić izvijestila je je da na vukovarsko-srijemskom prostoru odnos broja testiranih i pozitivni na korona virus iznosi samo 6,9 posto i manji je od hrvatskoga prosjeka. "Prva oboljela osoba u županiji pojavila se 25. ožujka, do sada je oboljelo 36 osoba, hospitalizirano je njih 10, a u međuvremenu iz bolnice otpušteno njih šest kao oporavljeno, no ne i izliječeno jer još nije prošlo 28 dana od njihova obolijevanja", rekla je Krešić. Dodala je i kako su u bolnici preostala četiri pacijenta sa stabilnom kliničkom slikom, a svi su ostali na kućnom liječenju i imaju blagu kliničku sliku ili su asimptomatske osobe. Naglasila je da je trenutačno u samoizolaciji 57 kontakata oboljelih te da je većina oboljelih iz nekoliko obitelji i poznat im je izvor zaraze, a sukladno tome i epidemiološka situacija je pod kontrolom no opuštanja nema.
Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular rekao je da je tijekom produženog blagdanskog vikenda bilo 12 dojava o kršenju samoizolacije, a utvrđeno je da je samoizolaciju kršilo šest osoba. Za jednu žensku osobu utvrđeno je da je četiri puta kršila samoizolaciju pa će temeljem rješenja sanitarnog inspektora biti prisilno smještena u županijsku karantenu. Osvrnuo se i na okupljanje građana na roštilju uz Bosut kod izletišta Sopot u Vinkovcima, u subotu 11, travnja, rekavši da su prilikom intervencije policijskim službenicima upućene prijetnje, a bilo je i pokušaja fizičkog napada te su uz uporabu sredstava prisile dvije osobe privedene. Utvrđena im je prisutnost alkohola u krvi, predani su pritvorskom naredniku, a potom ih je sudac istrage saslušao te je jedna osoba puštena, a drugoj je određen istražni zatvor. "Generalno, stanje sigurnosti tijekom produženog blagdanskog vikenda bilo je dobro", zaključio je Kapular.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.