Hrvatski radio

Radio Osijek

Zbrinjavanje božićnih jelki i drugog otpada

13.01.2017.

09:56

Autor: Amoreta Bajto/Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U siječnju se obično rješavamo nepotrebnih stvari pa tako i različitih predmeta koji su nam bili potrebni tijekom blagdana. U prvom su planu božićne jelke, ali nisu samo one u pitanju .

Osječki je Unikom nakon bldagdana Sveta tri kralja počeo prikupljati božićna drvca u gradu i to na desetak različitih lokacija, među kojima su i eko otoci i reciklažna dvorišta, a građani koji stanuju u višestambenim gradama pozvani su da drvca odlažu pored posuda u kojima redovito odlažu otpad. Pomoćnik direktora Unikoma za gospodarenje otpadom Stevo Anetić istaknuo je u našem programu kako je zadovoljan zbog toga što je u gradu sve manje slučajeva bacanja otpada (pa i jelki) nekontrolirano po ulicama. 

Nakon prikupljanja drvca se odvoze na Unikomovu kompostanu. Tamo je od prošle godine asfaltirano 6 tisuća četvornih metara za zbrinjavanje materijala od kojeg se proizvodi kompost. Taj kompost, dodao je Anetić, u proljeće se koristi za uređenje cvjetnih gredica na cijelom osječkom području. 

Akcija prikupljanja božićnih drvaca nije vremenski ograničena, prikupljat će se dok ih bude bilo, a obično to traje cijeli siječanj. 

Na blagajni Unikoma uvijek se može kupiti dodatna vreća za komunalni otpad koji ne stane u redovite zelene posude, a prema posebnom ugovoru takve se vreće mogu kupiti u prodavaonicama Konzuma i Tiska. Unikom u pravilu ne odvozi smeće koje nije u njihovim posudama ili posebno označenim vrećama za komunalni otpad, rekao je Stevo Anetić, a smeće u drukčijoj "ambalaži" nije obuhvaćeno redovitim odvozom. Drukčiji je slučaj kada se pored plave kante za papir odloži dodatna količina papira koja nije stala u posudu jer takav papir Unikom u pravilu pokupi. Ako je građanima dugo čekati redoviti odvoz papira uvijek može višak odvesti u neko od reciklažnih dvorišta. 

U Osijeku još uvijek postoji i 60-ak ekoloških otoka na kojima se također prikuplja razvrstani otpad, posebice kada je u pitanju staklo, papir ili plastika. S razvrstavanjem otpada u Osijeku se krenulo 2010. godine. Kad je "riješen" papir i plastika 2016. godine krenulo se u zgradama kolektivnog stanovanja s odvajanjem organskog, takozvanog kuhinjskog bio-otpada. U Unikomu su zadovoljni početkom projekta "smeđih kanti" i manjih posuda za bio otpad, a prošle je godine prikupljeno i 700 m3 tzv. vrtnog otpada iz zelenih Unikomovih vreća koje se također mogu dobiti na blagajni te tvrtke.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.