Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zdravlje bubrega za sve"

18.03.2023.

11:49

Autor: Radio Osijek/MB/AB

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega

Foto: Mateja >Bartulović / HRT

U prigodi Svjetskog dana bubrega Hrvatska liga za hipertenziju, Studentska sekcija FizIOS i Alumni klub MEFOS javnozdravstvenom su akcijom nastojali podignuti svijest o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja. U izravnom su javljanju u programu Radio Osijeka o toj temi govorili su organizatori Petar Šušnjara, Marta Bolješić i Maja Lagator.

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje te se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Prema procjenama, kronična bubrežna bolest javlja se u 1 na 10 odraslih osoba diljem svijeta. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost.

Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak, a porast kronične bubrežne bolesti u populaciji može se objasniti starenjem populacije, porastom šećerne bolesti, neregulirane hipertenzije i pretilosti, prekomjernim i nekontroliranim trošenjem nesteroidnih protuupalnih lijekova te izloženošću raznim toksinima okoliša.

Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnom bolesti i obiteljskom anamnezom kronične bubrežne bolesti pod većim su rizikom od obolijevanja od iste, stoga je bitno da se redovito kontroliraju kod svojih liječnika obiteljske medicine, uzimaju terapiju na način na koji su dogovorili s liječnikom i pridržavaju se preporučenih životnih navika kako bi razinu šećera u krvi i visinu arterijskog tlaka održali unutar poželjnih vrijednosti i tako odgodili ili spriječili pojavu kronične bubrežne bolesti.

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega

Foto: Davor Magušić / HRT

Dan bubrega

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.