Hrvatski radio

Radio Osijek

Zdravstveni sustav je polovica rješenja, druga je - disciplina građana

02.11.2020.

10:08

Autor: Amoreta Bajto/HR1

Domagoj Drenjančević, fotografija HRT

Domagoj Drenjančević, fotografija HRT

Foto: - / -

"Popunjenost kapaciteta KBC-a u ovom je trenutku 60 posto, hospitalizirano je oko 120 bolesnika, dvadesetak je na respiratoru. Stanje nije dramatično, ali brojke iz dana u dan rastu", rekao je za Hrvatski radio voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije Domagoj Drenjančević.

"Testiranje je jedna od pilotnih stvari za kontrolu epidemije", kaže Drenjančević, "sada u koordinaciji sa izolacijom pozitivnih pacijenata i kontakata. Kapaciteti osječkog KBC-a za sada su dovoljni. Osigurano je dvjestotinjak kreveta, s tim da imamo tendenciju proširenja kapaciteta, ako bude potrebno, na rezervnim pozicijama. Slična je situacija u Respiracijskom centru u kojem je trenutačno dvadesetak bolesnika na respiratoru".

Doktor Drenjančević pojašnjava da to ipak nisu male brojke te poziva na oprez jer, upozorava, "zdravstveni je sustav polovica rješenja, druga polovica je disciplina građana".

"Važan je čimbenik i povezivanje zdravstvenih ustanova koje djeluju u Osječko-baranjskoj županiji, kako bi se pacijenti sustavno usmjeravali i zbrinjavali. Stanje u osječkom KBC-u dobro je i zahvaljujući suradnji s našičkom bolnicom koja je takozvana "covid bolnica", a vjerujemo da će, kako brojke pokazuju tendenciju rasta, naša organizacija sustava odgovoriti izazovima epidemije", zaključuje Drenjančević.

Jučer je u KBC-u preminulo pet osoba s područja Osječko-baranjske županije koje su oboljele od Covida-19, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. To su žena iz Tenja rođena 1937. godine, žena iz Palače rođena 1955. godine, muškarac iz Viljeva rođen 1936. godine, muškarac iz Osijeka rođen 1937. godine i žena iz Osijeka rođena 1951. godine. Svi preminuli su imali i druga teška oboljenja. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava sućut članovima njihovih obitelji. 
U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 187 uzoraka od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 108 pacijenata, od kojih su 24 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 13 oboljelih od Covida-19. 

Na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije pozitivno na koronavirus je ukupno 3.527 osoba, a do sada je izliječeno 2.420 osoba.

Domagoj Drenjančević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.