Hrvatski radio

Radio Osijek

12:12 / 19.01.2021.

Autor: Amoreta Bajto

"Zeko, Zriko i Janje" ponovno oduševili male Osječane

Foto: web stranica DKO

Foto: web stranica DKO

Foto: - / -

Pljesak, pjesma, smijeh i suze zbog Zeke koji ne nađe potočić - sve smo to zabilježili i danas u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, velikog Osječanina čiju smo 90. obljetnicu rođenja obilježili izvedbom legendarne predstave „Zeko, Zriko i Janje".

Ravnatelj kazališta Ivica Lučić i glumice u predstavi Lidija Helajz i Aleksandra Colnarić u programu Radio Osijeka govorili su o svevremenosti predstave koja se prvi put igrala 1958. godine, ali i autoru, skladatelju, književniku, novinaru i radijskom uredniku Branku Mihaljeviću.

Ravnatelj Lučić prisjetio se kako je prva uloga koju je odigrao bila baš u ovoj predstavi, u Naselju prijateljstva u Čepinu 1993. godine. Od tada je dio postava u tom mjuziklu bio nebrojeno puno puta, ali kako kaže, bez obzira na nove i drugačije generacije najmlađih, uvijek je ista emocija i uvijek ima dojam "da uz zeku i potočić teku rijeke suza malene publike". "Napraviti takav svevremeni uradak mogu samo najbolji skladatelji, posebice kada je u pitanju zahtjevna dječja publika", kaže Lučić te naglašava da su posebice ponosni na to što dječja kazališna kuća u Osijeku nosi ime Branka Mihaljevića.

Glumica Lidija Helajz, koja u predstavi utjelovljuje Zriku, podsjetila je da je predstava po prvi puta izvedena na Dječjem festivalu u Šibeniku; uloge su igrala "djeca za djecu", a kasnije je to postao lutkarski mjuzikl. Postavljen je, osim na osječkoj, na mnogim hrvatskim dječjim pozornicama i svugdje je - bio hit.

Glumica Aleksandra Colnarić prisjetila se godina u kazalištu koje je provela uz velikog Branka Mihaljevića koji je bio i mentor i učitelj, a imao je poseban dar komunikacije s ljudima i karizmu koja ga je učinila jednim od "velikih Osječana".

obljetnica rođenja Branka Mihaljevića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.