Hrvatski radio

Radio Osijek

Zelena industrija i Plavi rast

04.11.2021.

13:20

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. Kovačević

foto Ž. Kovačević

Foto: - / -

U Osijeku je u tjeku Infodan o programima Business Development and Innovation Croatia te Energija i klimatske promjene, financiranima iz mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške za razdoblje 2014. – 2021.

Business Development and Innovation Croatia ponudio je informacije o programu objave Drugog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte iz područja inovacija zelene industrije i plavog rasta.

Program je namijenjen malim i srednjim poduzećima te velikim poduzećima s maksimalno 25% javnog vlasništva koji žele ulagati u inovativne tehnologije koje bi bile novost na tržištu ili inovativnim razriješenjima u proizvodnji pojedine tvrtke.

U drugom dijelu skupa biti će predstavljen program Energija i klimatske promjene s deteljima za povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije te izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije.

Norveški program bespovratnih sredstava „Business Development and Innovation Croatia”, Innovation Norway nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru za područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta.
Hrvatska prirodna pozicija idealna je za koncept Inovacija zelene industrije i Plavoga rasta. Riječ je o konceptu proizvodnje na ekološki način, proizvodima s visokom dodanom vrijednosti te kvaliteti u turizmu koja nije nužno uslužno-ugostiteljskog, već industrijskog predznaka.

Kada se govori o Inovacijama zelene industrije (Green Industry Innovation), sve tvrtke i ekonomski sektori trebali bi biti uklopljeni u širi okvir dugoročne ekološke održivosti.Program potiče modernizaciju industrije, razvoj inovativnih rješenja povezanih s obnovljivom energijom, energetsku učinkovitost i smanjenje energetske potrošnje te smanjenje CO2 emisije i drugih emisija. Ostala specifična područja interesa mogu biti inovacije i ozelenjivanje poslovanja u sektorima poput prehrambene industrije, gospodarenja otpadom, drvne industrije i ostale prerađivačke industrije.

Plavi rast (Blue growth) je dugoročna strategija za potporu održivom rastu u morskom i pomorskom sektoru. Odnosi se na razvoj i ulaganje u pomorski sektor, razvoj proizvoda i rješenja povezanih s pomorskim, jezerskim i riječnim prometom, razvoj i ulaganje pomorski, riječni i jezerski turizam, razvoj i ulaganje u plavu biotehnologiju, razvoj i ulaganje u rudarske resurse iz morskog dna, razvoj rješenja na plavoj energiji, razvoj inovativnih proizvoda i rješenja povezanih s ribarstvom i akvakulturom, razvoj inovativnih proizvoda i rješenja povezanih s morskim otpadom te razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem e-maila uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

CRO.innovation@innovationnorway.no

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.