Hrvatski radio

Radio Osijek

"Zelene ruke" Unikomovog "Zelenila"

08.10.2021.

12:53

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Sivom i kišovitom danu usprkos, Unikomovo "Zelenilo" zanovilo je danas maćuhicama i potočnicama kružni tok na Đakovštini. Posjetila ih je Leteća ekipa Radio Osijeka, a ljubazni domaćin, rukovoditelj Jure Smajić, pojasnio što sve rade ujesen i kako se spremaju za zimu.

"U tijeku je jesenska sadnja cvijeća u gradu. Ukupno ćemo posaditi 40 000 cvjetnih sadnica, konkretno tulipana, maćuhica i potočnica i to na 17 lokacija u gradu" kaže nam Jure Smajić. Rade kada to vremenske prilike dopuštaju, a za danas je planirano uređenje cvjetnih površina na kružnom toku na Đakovštini. "Maćuhice su, poput begonija ljeti, standard za sadnju u gradovima, a one koje sada zasadimo, cvjetat će nam i u proljeće".

Kada pitamo za pripreme za predstojeće razdoblje, gospodin nam Smajić pojašnjava da blage zime, koje su nam možda ugodnije, zapravo nisu dobre za vegetaciju te da se radovi na održavanju redovito prilagođavaju aktualnim klimatskim promjenama. "Nema više snijega koji natopi zemlju, pa imamo "loša" i sušna ljeta u kojima pojačano zalijevamo", kaže. Od priprema za timu izdvaja orezivanje grmlja, prikupljanje lišća, zagrtanje mladih ruža te pripreme za sadnju u studenom.

 

Zelenilo Jure Smajić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.