Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni i ruralni turizam istočne Hrvatske

10.11.2016.

13:01

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kakvo je trenutačno stanje, koji se projekti provode te koji su budući izgledi za razvoj kontinentalnog turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu? Bila je to tema radionice na osječkom Ekonomskom fakultetu .

Osječko-baranjska županija bilježi rast noćenja za gotovo sto posto u odnosu na razdoblje od prije deset godina: dvjesto tisuća noćenja godišnje, istaknuo je direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Antonio Sobol. Dodaje kako to vrlo lijepo zvuči, no i nastavlja kako je to jedan malo veći resort na moru: "Moramo biti svjesni kako turizam u velikoj mjeri mora rasti na našem području. Mi ni ne očekujujemo da ćemo ikada imati, niti trebamo imati turizam i brojke kao na moru, ali možemo sigurno puno više. Zanimanje za turizam kao dio gospodarstva, uz javni sektor i nevladine udruge pokazuje i lokalna i reionalna samouprava, ali je on istaknut i na nacionalnoj razini. To potvrđuje da turizam u Slavoniji i Baranji zasigurno ima perspektivu".

Naravno, uz pomoć Regionalne razvojne agencije koja će biti dobar partner svima onima koji žele svoje ideje pretvoriti u zrele projekte te  ih prijaviti na fondove Europske unije, kaže ravnatelj Stjepan Ribić i dodaje: "Možemo se pohvaliti s više od 650 EU projekata, vrijednosti više od 400 milijuna eura, odobrenih na području Osječko-baranjske županije. Na tome ne želimo stati, želimo nastaviti jer je Europska unija Hrvatskoj namijenila 10,7 milijardi eura do 2020. godine".   

Jedan od bisera koji svakako treba iskoristiti je Park prirode Kopački rit. Ravnatelj Damir Opačić kako je zadaća djelatnika rita među ostalim educirati posjetitelje, pogotovo one najmlađe. o važnosti takvih područja: "To nam je najjača mjera zaštite: educirati mlade kako je važno štititi prirodu , bioraznolikost...to je najveće jamstvo kako će i oni to u budućnosti sačuvati za neke druge naraštaje".  

A i za mlade i za one malo starije u Slavoniji funkcionira Udruga ruralnog turizma. Okuplja sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji se uz poljoprivredu bave ruralnim turizmom. Vladimir Škrobo iz Baranjske kuće u Karancu: "Siguran sam  i vjerujem da je ovo dobar posao, da je to velika perspektiva za selo i ruralna područja. Dokle god imamo takva sela , dotle ćemo imati posla". No, to su i sela koja nude sveprisutne adrenalinske i zelene sadržaje poput vožnje kanuima, čamcima, bicilima, fotosafari ili šetnje brojnim prirodnim šetnicama uz Dravu i Dunav. 

Sve to ocjenjuju i turistički stručnjaci koji dolaze u ovdje. Kažu da je eno-gastronomija na istoku Hrvatske iznimna, a gostoljubivost domaćina priču zaokružuje u "široku dušu slavonsku".      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.