Hrvatski radio

Radio Osijek

Zeleni labud u Kopačkom ritu

14.06.2017.

09:43

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kopački je rit stigao novi turistički brod koji će značajnio poboljšati turističku ponudu. Brod je na električni pogon uz solarno napajanje, djelo je hrvatskih projektanata i graditelja, a financirali su ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i UNDP.

Brod je nazvan Labud, bešuman je, ima solarne ćelije za proizvodnju električne energije, trenutačno je još "na suhom" jer se mora urediti pristupni put kako bi ga labudica mogla prebaciti u vodu i to bi se trebalo dogoditi početkom sljedećeg tjedna, izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Damir Opačić. Službeno porinuće Labuda bit će organizirano za Dan Dunava, 29. lipnja, a do tada će završiti i sve potrebne predradnje i tehnički pregled. Kapacitet broda je 60 mjesta, izrađen je u tvrtki Metalac iz Bedekovčine i ima vrhunske uvjete za sigurnost i udobnost putnika. Ukupna je vrijednost broda oko tri milijuna kuna, pojasnio je ravnatelj Opačić te najavio kako će u Kopački rit uskoro stići još jedna slična brodica te tri elektro-čamca kapaciteta 12 putnika. Najavio je također i dva velika projekta koja očekuju Park prirode Kopački rit, a to je uređenje dvorca Tikveš te pristaništa za brodove na jezeru Sakadaš. 

Vrijednost obnove dvorca Tikveš je oko 52 milijuna kuna, a pristaništa 11 milijuna, ovih se dana očekuje i odluka hoće li ti projekti "proći" za financiranje iz fondova Europske unije. 

Ružica Marušić, koja vodi promociju Kopačkoga rita, istaknula je kako je prošle godine Kopački rit posjetilo gotovo 40 tisuća posjetitelja, najviše u svibnju i lipnju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.