Hrvatski radio

Radio Osijek

Želimo da Grad Osijek ima Aleju branitelja na Centralnom groblju

05.10.2017.

12:21

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pozdravljamo novi Zakon o hrvatskim braniteljima, ali ipak ukazujemo na neke nelogičnosti, rečeno je u osječkoj Udruzi hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" ".

Naime, prema Zakonu o hrvatskim braniteljima obveza gradova i općina je da moraju financirati braniteljske udruge u iznosu od 0,3-1% svoga budžeta. Smatraju da je riječ o nepravednoj raspodjeli sredstava koja bi se iskoristila za takozvano "uhljebljivanje" podobnih. Osim toga, predlažu da se sve osječke Udruge, koje se financiraju iz povećeg gradskog proračuna, solidarno odreknu dijela sredstava koja bi se iskoristila za osnivanje Fonda za sahrane branitelja samaca i socijalnih slučajeva.

Predlažu također Gradu da se konačno na Centralnom groblju napravi Aleja branitelja. Tako bi se spriječilo sahranjivanje hrvatskih branitelja na takozvanom bolničkom groblju. "Grad Osijek bi trebao uz Ministarstvo branitelja sufinancirati sahrane svojih branitelja", rekao je predsjednik  UHSDR "Sveti Rok", Zatko Bebek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.