Hrvatski radio

Radio Osijek

"Želimo da Osijek bude grad u parku"

26.11.2018.

15:05

Autor: Željka Bačić

"Želimo da Osijek bude grad u parku"

"Želimo da Osijek bude grad u parku"

Foto: - / -

Osijek ima 20 parkova i 284 zelene površine o kojima brine- rečeno je u razgovoru gradonačelnika Ivana Vrkića s profesorima i studentima Šumarskoga fakulteta zagrebačkog Sveučilišta. koji su bili iznenađeni viđenim.

Urbani šumari, studenti Šumarskoga fakulteta u Zagrebu, posjetili su Osijek i njegove parkove izrazivši zadovoljstvo brojnošću, ali i brigom za njih. Želeći  upoznati njihovu struku i ponuditi suradnju, jer su želje i svijest građana o značenju zelenila i parkova velike, primio ih je gradonačelnik Ivan Vrkić. Grad nastoji osigurati sredstva iz fondova EU i podizati nove parkove, uz stalnu skrb o postojećim. Struka mu je, kaže, važna jer ona zna kako treba postupati prema zelenilu, a stručna suradnica Jasenka Vizentaner dodaje kako svako stablo ima svoj vijek  i ne može ih se silom zadržati na određenom području, ali ako se posiječe, odmah se sade  nova. Istaknula je kako treba još godinu dana da Osijek, što se tiče stabala, bude siguran 95 posto, jer je sada sigurnost  80 posto. Profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivica Tikvić je izjavio kako su prvi puta vidjeli koliko je Osijek zelen grad i bogat parkovima, koji su povezani i njegovani. "Vidi se da se o njima dugo brine, u srcu su grada"- rekao je Tikvić i naglasio kako je rekonstruirani Sakuntala park mali prelijepi i fascinantan park. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.