Hrvatski radio

Radio Osijek

Žena može!

06.03.2020.

22:25

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Devetu godinu zaredom udruga Lega grad i Policijska uprava osječko-baranjska organizirali su glazbeno-scenski događaj u povodu Međunarodnog dana žena te nacionalnog i preventivnog projekta "Živim život bez nasilja". "Prijavite svaki oblik nasilja", pozvao je Marko Marić iz PU osječko-baranjske.

U programu u Poetry caffeu Magis sudjelovali su pjesnici društva Antun Ivanošić, bubnjari skupine RitmOS, Luka Vranješ, Antonija Pintarić, Vjekoslav Miling i drugi, a okupljene dame dobile su prigodne "ženske" darove brojnih sponzora. Policija i udruga Lega grad tradicionalnim okupljanjem u povodu Međunarodnog dana žena želi ukazati na problem nasilja u obitelji u kojem su žrtve najčešće žene te potaknuti cjelokupnu javnost, a posebice žrtve da prijave svaki oblik nasilja policiji. Policijski službenik za prevenciju PU osječko-baranjske Marko Marić istaknuo je kako je u posljednjih osam godina u Hrvatskoj ubijeno više od stotinu žena koje su prije toga zlostavljali njihovi partneri, a istraživanja su pokazala kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina prije nego što odluče potražiti pomoć. Organizatori programa ističu kako svaka osoba ima pravo na život bez nasilja u obitelji "koje nema dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja i prisutno je u svim socijalnim skupinama". 

Poslušajte i razgovore s Markom Marićem, policijskim službenikom za prevenciju iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske te Tihanom Vajnand, članicom udruge Lega grad. 

Živim život bez nasilja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.