Hrvatski radio

Radio Osijek

Žene, prijavite obiteljsko nasilje!

09.03.2023.

21:23

Autor: HRT Radio Osijek

.

.

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i u sklopu Nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“, u Poetry caffe Magisu održan je glazbeno-scenski program: "Žena može". Riječ je događaju u sada već tradicionalnoj organizaciji udruge "Lega Grad" i Policijske uprave osječko-baranjske.


U Magisu se tako u četvrtak navečer muziciralo, slušalo poeziju i sve to s posebnim ciljem, 12. godinu za redom, naglasila je organizatorica i predsjednica udruge Lega Grad Ivana Haubrich: - Tradicionalno se družimo, ali ono što je još važnije, uz obilježavanje Međunarodnog dana žena, željeli smo dodatno senzibilizirati javnost, odnosno istaknuti problem nasilja u obitelji.


Detalje je pojasnio Marko Marić iz Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske: - Uz organizaciju preventivnih aktivnosti, od druženja do posjeta obrazovnim institucijama, udrugama, na području naše Policijske uprave možemo konstatirati kako dolazi do blagog smanjenja nasilja u obitelji. Međutim, tu je druga porazna kategorije koja nažalost govori kako neke žene čekaju između 10 i 15 godina prije nego se odluče na prijavu nasilja, a upravo su žene 80 posto žrtava. Iz tog razloga, ovakvim i sličnim aktivnostima nastojimo apelirati i istaknuti važnost prijave kao prvog koraka, jer tada se na brojne načine može pomoći, rekao Marić.


U programu su sudjelovali: Bubnjarski band ‘RitmOs’, Antonija Pintarić i Vjekoslav Miling, tenor Josip Paulić uz klavirsku pratnju Ante Blaževića, Krunoslav Đurčić - Street art gitara, Ženska klapa Allegre Osijek te Društvo pjesnika ‘Antun Ivanošić’.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.