Hrvatski radio

Radio Osijek

Žene u islamu, potlačene ili ravnopravne?

25.01.2017.

13:24

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Položaj žena u islamu- bila je tema predavanja magistra filozofije i religije Karla Brunovića u Osijeku koji nizom izlaganja želi progovoriti o nizu predrasuda o muslimanskom svijetu a, kako kaže, upravo je položaj žena najosjetljivija tema.

Islam ne nalaže nikakvo nasilje i terorizam niti poznaje pojam obiteljske časti zbog koje bi obitelj ubila mladu djevojku. Zbog zloporaba vjere razvijaju se strahovi i nerazumijevanje, puno je krivih shvaćanja- kaže Karlo Brunović.

Kada se susreću različite kulture, domaća kultura u strahu je od pridošlica- ocijenjuje Brunović atmosferu u Europi. Ističe da se terorizam često dovodi u vezu s islamom zbog raznih terorostičkih skupina koje su nominalno islamske no to je zloporabe religije za sebične ciljeve a izvorna su islamska načela mir, pravednost, ljubav, poštovanje prema drugima.

U islamskom učenju, kaže dalje Brunović, muškarci i žene su ravnopravni, a mnoge stvari nisu izvorno islamske nego su uvjetovane kulturnom tih zemalja poput poligamije u kojoj bi muškarac prema svakoj ženi trebao postupati jednako a manje je poznato da je 99% muslimana monogamno.

Neki smatraju da je pokrivanje žena nepravedno ali s islamske pozicije svrha je društvena moralnost, tako se žene, ističe, štite od iskorištavanja i objektifikacije.         

Organizator predavanja je vjerska udruga Ahmadija muslimanski džamat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.