Hrvatski radio

Radio Osijek

"Žene u mreži - uhvatiti se ili ne?"

11.12.2015.

18:20

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Žene u mreži“ naziv je projekta koji se provodi u Osječko-baranjskoj županiji, a cilj mu je ohrabriti žene na ulazak u svijet poduzetništva. U sklopu projekta u Osijeku je organizirana panel diskusija „Žene u mreži – uhvatiti se ili ne?“, a zatim i predavanje „ONA do trONA“.

Na čelnim mjestima domaćih tvrtki žena je 27%, a samo je 25% žena osnivačica trgovačkih društava. Ući u svijet poduzetništva i u njemu opstati nije lako jer brojne su poteškoće s kojima se žene suočavaju na tržištu rada.

„Nije lagan zadatak biti žena poduzetnica u Slavoniji i Baranji. To je nevjerojatan rizik i velik izazov, posebice uzimajući u obzir poteškoće s kojima se žene suočavaju na tržištu rada, među kojima su diskriminacija, seksizam, manjak potpore u obitelji, napuštanje ruralnih sredina zbog nedostatka infrastrukturnih objekata“, upozorava predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Silvija Dološić.

Teško je izbalansirati sve obveze na poslu s onima u kući i u obitelji, kažu žene poduzetnice.  No kada se, unatoč svemu,  ohrabre i pokrenu posao žene su kod donošenja poslovnih odluka odgovornije i opreznije, pokazuju istraživanja. 

Projektom „Žene u mreži“  ukazuje se na načine kako žene mogu ostvariti svoje poslovne pothvate i ideje. U panel raspravi sudjelovale su vlasnica tvrtke Interijer Studio Karizma i EU ambasadorica ženskog poduzetništva Republike Hrvatske Natalija Pekić, vlasnica tvrtke Maša iz Dalja koja se bavi proizvodnjom šarene tjestenine od prirodnih i eko sastojaka Slađana Savadinović, motivacijska trenerica, savjetnica i praktičarka Neurolingvističkog programiranja te vlasnica tvrtke Lotusmedia Mara Majstorović, nekadašnja vlasnica prve agencije za odnose s javnošću na slavonskom području Simfonija, a sadašnja projekt menadžerica Udruge Breza Kristina Babić, vlasnica privatne Ustanove za zdravstvenu njegu Jadranka Plužarić i programska koordinatorica Udruženja Baranja i članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije dr.sc. Sunčica Oberman Peterka.

„Cilj nam je za kraj poslovne godine ženama ponuditi ono za što imaju najmanje vremena, a to su edukacija i rad na sebi. Smatramo da će, ako podijelimo iskustvo, poduzetnički put biti brži i kraći“, rekla je voditeljica Centra za poduzetništvo Darija Krstić.

Nakon rasprave, sudionice skupa odslušale su i motivacijsko predavanje „ONA do trONA“ Darka Mirkovića, srbijanskog poduzetnika i iznimno traženog predavača u području poslovnih vještina.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.