Hrvatski radio

Radio Osijek

„Žene u poduzetništvu"

03.02.2023.

12:36

Autor: HRT / Radio Osijek

seminar

seminar

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

U sklopu projekta „Poduzetnički obzor" Osječko-baranjske županije u Osijeku je održan seminar „Žene u poduzetništvu".


Osmi put Osječko - baranjska županija organizirala je seminar u okviru projekta Poduzetnički obzor naslovljen Žene u poduzetništvu. Iako poduzetništvo nije rodno određeno pa se ne može govoriti o muškom i ženskom poduzetništvu, svakako možemo govoriti o ženama u poduzetništvu iz dva razloga: 25 posto svih vlasnika trgovačkih društava u Hrvatskoj su žene, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području Osječko - baranjske županije 60 posto nezaposlenih osoba su žene. Ova dva pokazatelja dovoljan su razlog da se posebno bavimo ženama u poduzetništvu, a danas radimo kroz edukaciju. Osječko - baranjska županija kroz niz projekata i mjera posebnu podršku daje ženama u poduzetništvu. Kroz edukaciju želja je dodatno motivirati žene koje su u poduzetništvu, ali i žene koje razmišljaju o pojkretanju poduzetničkog poduhvata da se odluče na ulazak u svijet poduzetništva, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko - baranjske županije Ivana Katavić Milardović.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako se kroz ovu, ali i ostale edukacije vidi da je veliki broj žena zainteresiran za poduzetničke aktivnosti koje Županija prati izravnim potporama iz Proračuna, te je dodao kako je uvjeren da će se poduzetnička aktivnost u narednom razdoblju iz godine u godinu povećavati. Istaknuo je i besplatne edukacije koje Županija čini za brojne aktualne teme i očekuje da će naši poduzetnici nastaviti pozitivne trendove koje bilježimo u prethodnom razdoblju broj povećanih obrta, dobiti i produktivnost svih koji se bave gospodarstvom. Svako novo radno mjesto temelj je razvoja Osječko - baranjske županije.

Ono što djelomično jest odlika poduzetnika je da kada funkcionirate u okruženju u kojem manje - više veliki broj ljudi tvrdi kako nije moguć, vi ostajete čvrsto pri svojim uvjerenjima i u konačnici, ja bih bila toliko samouvjerena pa i rekla da svojim primjerom dokazujem da je apsolutno moguće, rekla je predavačica Natalija Pekić koja se poduzetništvom bavi od 1994. godine.

Larisa Šalavarda i njezina sestra obiteljski su naslijedile knjigovodstveni servis naglasila je kako su poduzetničke vode teške za muškarce i žene a seminari su prilika da se međusobno upoznaju i razmijene iskustva, a ona osobno nije imala loša iskustva u poduzetničkim vodama. Bitno je kako se postavite, ako si nešto ne dopustite vjerojatno, ono loše, nećete iskusiti.


dožupan Josip Miletić

Ivana Katavić Milardović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.