Hrvatski radio

Radio Osijek

Ženska Udruga Izvor Tenja - Žene su u pandemiji još ugroženije

22.09.2020.

13:26

Autor: Željko Kovačević

Ivana Janković, Nikolina Zec (foto Ž. Kovačević)

Ivana Janković, Nikolina Zec (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ženska udruga Izvor Tenja iznijela je podatak kako su putem SOS linije i drugih telekomunikacijskih kanala evidentirali povećanje od 84% poziva za različite forme nasilja prema ženama u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći se broj evidencija odnosi se na najučestaliju formu nasilja prema ženama, obiteljsko i partnersko nasilje, što nerijetko, posredno i neposredno, uključuje i djecu. Od ranije negativna praksa neprepoznavanja raznih oblika nasilničkog ponašanja i nepostupanja institucija u slučajevima kada žene prijavljuju nasilje, u vremenu koronavirusa, prema iskustvu Udruge, još više dolazi do izražaja. Otežan pristup institucijama i organizacijama koje pružaju podršku ženama, samo doprinose tome da se žrtve nasilja, koje nerijetko dijele obiteljski dom s nasilnikom, nalaze u još težem stanju.

S ciljem unapređenja sustava prevencije nasilja prema ženama, uključujući i nasilja u obitelji Ženska udruga IZVOR će 16. listopada s početkom u 9,00 sati u Hotelu Osijek organizirati Edukaciju za jačanje kapaciteta pružatelja usluga u području rada savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji. Edukaciju će voditi psihologinja izv. prof. dr. sc. Silvija Ručević. Edukaciju financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz projekt Podrška žrtvama nasilja u obitelji.

http://www.zenska-udruga-izvor.hr/ 

https://www.facebook.com/izvor.zenska.udruga

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.