Hrvatski radio

Radio Osijek

Žetva pšenice počinje za nekoliko dana

15.06.2018.

13:58

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ujesen je zasijano gotovo 50 posto pšenice više nego u 2016. godini pa bismo sa 142 000 hektara trebali požeti gotovo milijun tona toga zrna. Zbog nepovoljnih klimatskih prilika prinosi neće biti na razini prošlogodišnjih, no očekuje se prosječan prinos od 5 tona/ha.

Domaće su potrebe oko 400 000 tona, a ostatak pšenice će se izvesti. I ove godine poljoprivrednike brine otkupna cijena i nadaju se da će biti veća od prošlogodišnje koja se, ovisno o klasi pšenice, kretala od 95 lipa do 1,10/kg. Ratar i član Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić istaknuo je kako je rano govoriti o prinosima pšenice, no proizvođači smatraju da bi cijena trebala biti veća od prošlogodišnje jer je samo plavi dizel poskupio za 30 posto. No direktorica Žitozajednice Nada Barišić istaknula je  na današnjem sastanku u županijskoj komori u Osijeku kako će cijenu odrediti tržište: "Cijena će svakako biti tržišna i o njezinu je iznosu prerano govoriti, s obzirom da žetva pšenice još nije ni počela" te dodala:"Više ne možemo govoriti o jednoj otkupnoj cijeni, jer se tu radi o rasponima cijena vezanima uz postotak proteina. Ispred mlinsko pekarske industrije želim napomenuti da će svaki otkupljivač svoje uvjete iznijeti kad za to dođe vrijeme i svi će biti upoznati s uvjetima otkupa koji će pratiti tržišna kretanja. Zadovoljni smo pokazateljima prošle žetve u kojoj je zasijano 116 000 hektara i požnjeveno oko 650 000 pšenice, što je u prosjeku bio izvanredan prinos od 5,9 tona /ha." 

Iz Ministarstva poljoprivrede pozvali su ratare na udruživanje jer je u tom sektoru dosada registirana samo jedna proizvođačka organizacija. Udruženi bi proizvođači mogli novcem iz Programa ruralnoga razvoja izgraditi svoje skladišne kapacitete i žitarice prodavati u trenutku kad na tržištu imaju najbolju cijenu. Pomoćnik ministra Krunoslav Karalić ovom je prigodom podsjetio kako je od 1.travnja na snazi Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse koji propisuje obvezu pisanih ugovora između primarnih prozvođača i otkupljivača. Uvjeti otkupa po  njemu trebaju biti javno obznanjeni s navedenom otkupnom cijenom, kakvoćom, rokovima plaćanja te rokovima i mjestom isporuke.  Agencija za zaštitu tržišnoga natjecanja provedbeno je tijelo ovoga Zakona i ona procjenjuje uvjete za pokretanje postupka te izricanje administrativno financijske mjere. "Ako dođe do kršenja odredbi ovoga zakona, moguće su i kazne do 3 500 000 kuna".    

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.