Hrvatski radio

Radio Osijek

Zgrada na Srednjiki dobiva zeleni krov i fotonaponsku elektranu

23.07.2020.

11:53

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Zgrada na Srednjoškolskom igralištu bit će u cijelosti energetski obnovljena - postavit će se zeleni krov na površini od 160 četvornih metara, izgraditi fotonaponska elektrana snage 93 kW, zamijeniti stolarija, vanjska ovojnica, rasvjeta unutar objekta i na igralištu.

Radovi vrijedni 2,2 milijuna kuna već uvelike traju, a zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je na konferenciji za novinstvo kako se energetska obnova provodi u sklopu projekta „GreEnergy” usmjerenog na ublažavanje posljedica klimatskih promjena u gradovima i ostvarivanje energetskih ušteda u javnim zgradama. Partneri su u projektu Osijek i Novi Sad, ukupna mu je vrijednost milijun 360 tisuća kuna, od čega milijun 156 tisuća sufinancira Europska unija preko Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija.

Predviđeno je vrijeme izvođenja radova 180 dana, a izvode ih osječke tvrtke Iver i Solaris Pons. Prema riječima voditelja projekta „GreEnergy” za Grad Osijek Srećka Kukića, fotonaponska elektrana opskrbljivat će samu zgradu i rasvjetu na igralištu, a ušteda na toplinskoj i električnoj energiji bit će oko 60%.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.