Hrvatski radio

Radio Osijek

Žilavo obrtništvo - i u krizi rast od 4 posto

07.01.2021.

18:26

Autor: Neven Knežević

Žilavo obrtništvo - i u krizi rast od 4 posto

Žilavo obrtništvo - i u krizi rast od 4 posto

Foto: - / -

Obrtništvo i poduzetništvo dijeli sudbinu cijelog hrvatskog gospodarstva. Gotovo godinu dana kriznog poslovanja izazvanog epidemijom korona virusa dovelo je tvrtke u nezavidan položaj. Iako je određni broj tvrtki zatvoren,prošla godina bila je uspješna. Zabilježen je rast od oko 4 posto.

Obrtništvo i poduzetništvo dijeli sudbinu cijelog hrvatskog gospodarstva. Gotovo godinu dana kriznog poslovanja izazvanog epidemijom korona virusa dovelo je tvrtke u nezavidan položaj. Pitanje opstanka na tržištu, otpuštanja zaposlenih i podmirivanja dospjelih obveza samo su neka pitanja koja muče obrtnike i poduzetnike. Iako je određni broj tvrtki zatvoren. "Kada se podvuče crta pod prošlu godinu ona je u obrtništvu i na razini Hrvatske i Osječko baranjske bila pozitivna", kaže predsjednik obrtničke komore Županije Darko Knežević. "Nije plaća jedini teret koje poduzetnik ima. Tu su ostale obveze, a najveće anuiteti kredita koji stalno dospijevaju, a s bankama je teško dogovoriti reprogramiranje".

Prema Kneževićevim riječima Vlada je odradila dobar posao financirajući poduzetnike. "No nažalost puno je obrta zatvoreno u ovo vrijeme krize. Ali ono što raduje porastao je broj obrta u usporedbi s 2019. godinom", kaže Knežević. "Na razini Hrvatske s 89000 registriranih obrta, broj je krajem prošle godine porastao na 91300 aktivnih tvrtki ili oko 3 posto. Još bolje je stanje u Osječko baranjskoj županiji gdje je broj obrta porastao s 4542 na 4784, a zaposlenost je rasla čak 5 posto", dodaje predsjednik županijske obrtničke komore.

A kakva su očekivanja u razdoblju pred nama, a sve u svjetlu trenutačnog stanja neizvjesnosti oko trajanja "novog normalnog". Darko Knežević kaže da ne želi ni misliti o najcrnjem scenariju kojim se predivđa nastavak brojnih ograničenja ili još većeg zatvaranja. Očekivanja su da će se mjere ipak postupno ukidati i život vraćati u normalu, jer u protivnom "teško da gospodarstvo može preživjeti, a država funkcionirati". 

Darko Knežević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.